Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maďarský politik tvrdí: Mali by sme si brať príklad z Izraela!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko musí v starostlivosti o Maďarov žijúcich v zahraničí nasledovať príklad Izraela, ktorý nesie zodpovednosť za židov, nech žijú kdekoľvek na svete. Vyhlásil to dnes v budapeštianskom verejnoprávnom rozhlase podpredseda maďarskej vlády Zsolt Semjén.

"Každý žid žije s vedomím, že Izrael je jeho domovom, kam sa môže kedykoľvek vrátiť. Nech sa stane čokoľvek, Izrael urobí všetko pre židovskú diaspóru," dodal s poznámkou, že ak kdekoľvek na svete utrpí maďarské spoločenstvo krivdu, Maďarsko urobí všetko pre jeho ochranu.

Podľa jeho slov v súčasnosti sú najviac ohrození Maďari žijúci v Zakarpatskej oblasti. "Maďarsko musí v Európskej únii a na všetkých medzinárodných fórach urobiť všetko v záujme toho, aby Ukrajina bola nielen nezávislou a demokratickou krajinou, ale aby dodržiavala aj európske normy týkajúce sa ochrany národnostných menšín," konštatoval.

Maďarsko musí podľa Semjéna urobiť ďalej všetko pre to, aby zakarpatské maďarské spoločenstvo nezavliekli do vojny, s ktorou nemá nič spoločné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu