Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Severná Kórea oslavuje koniec vojny, ktorá ešte stále nemá víťaza

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Aj keď sa kórejsko-kórejská vojna z rokov 1950-53 skončila prímerím a obe krajiny sú technicky v stave vojny, KĽDR dnes oslavovala "víťazstvo vo vojne za oslobodenie otčiny", informovala agentúra AP.

Na rozdiel od uplynulých rokov, dnes, v deň 61. výročia "víťazstva", sa v krajine nekonali žiadne veľkolepé vojenské prehliadky a na verejnosti sa neobjavil ani vodca Kim Čong-un, ktorý však v súkromí vzdal hold svojmu otcovi i starému otcovi, keď navštívil ich hrobky v mauzóleu.

Pre veteránov kórejsko-kórejskej vojny, ktorí majú teraz 70-80 rokov, pripravili dnes oslavné podujatia. Obklopení Severokórejčanmi rozprávali zážitky z bojov, pričom niektorí z nich sa neubránili slzám. 

V Pchjongjangu, na ústrednom námestí pomenovanom po Kim Ir-senovi, dnes veľký detský zbor spieval piesne na oslavu Kim Čong-una a stredoškolskí študenti sa tam verejne zaviazali stať sa "novou generáciou" a budovať Severnú Kóreu pod Kimovým vedením. 

Nasledoval tanec pod holým nebom a ukážky bojového umenia taekwondo. Po zhliadnutí oficiálnych osláv sa mnohí obyvatelia Pchjongjangu vybrali za mesto, aby využili slnečné počasie na prechádzky v prírode.

Agentúra AP uviedla, že podľa odhadov si vojna medzi Kóreami vyžiadala od 2,5 do štyroch miliónov obetí na životoch. Hranica medzi oboma štátmi naďalej zostáva jednou z najviac vojensky opevnených a strážených na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu