Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragédia osudu : Ebola si vzala život špecialistu na túto chorobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MONROVIA - Prudké nákazlivé ochorenie ebola, ktoré zasiahlo viaceré krajiny čierneho kontinentu a na následky ktorého zomrelo už viac ako 660 ľudí, má podľa dnešnej informácie ministerstva zdravotníctva Libérie prvú obeť z radov lekárov. Ide o najvýznamnejšieho libérijského špecialistu, šéfa nemocničného zariadenia JFK v Monrovii Samnuela Brisbanea, ktorý zomrel v sobotu po niekoľkodňovom boji s infekciou.

Z libérijskej Monrovie prišla však aj správa o hospitalizácii amerického špecialistu pre boj s ochorením Kenta Brantlyho s príznakmi ochorenia.

Informácie priniesli tlačové agentúry AP, DPA a britská BBC.Svetová zdravotnícka organizácia označuje súčasné epidémiu eboly za vôbec najvážnejšiu spomedzi všetkých registrovaných od roku 1976. V Libérii si doteraz vyžiadala najmenej 129 životov infikovaných, v Guinei zomrelo na následky ochorenia 319 ľudí a v Sierra Leone 224.

Na ochorenie zatiaľ niet terapie, ani protilieku.

V hlavnom meste Sierra Leony Freetowne zaznamenali prvé úmrtie na ebolu. Ide o ženu, ktorá najskôr ušla z nemocnice po pozitívnom testovaní na prítomnosť vírusu ochorenia v organizme. Po návrate do zariadenia skonala.

Ebola spôsobuje horúčku, vracanie, krvácanie a hnačku a zabíja takmer 90 percent tých, ktorí sa vírusom nakazia. Je mimoriadne nákazlivá, šíri sa prostredníctvom kontaktu s krvou alebo inými telesnými tekutinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu