Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Holandsko začalo vyšetrovať tragédiu malajzijského lietadla

(Zdroj: SITA)

HAAG - Holandský úrad pre bezpečnosť (OVV) dnes oznámil, že preberá vedenie medzinárodného vyšetrovania minulotýždňovej leteckej katastrofy na východnej Ukrajine. Pád lietadla malajzijských aerolínií si vyžiadal 298 obetí, medzi ktorými bolo 193 občanov Holandska.

Podľa informácií OVV sa na miesto zrútenia lietadla zatiaľ nemohli dostať zahraniční vyšetrovatelia, keďže nebola zaručená ich bezpečnosť, informovala agentúra Reuters. 

Okolnosti pádu lietadla bude skúmať 24-členný medzinárodný tím, zložený zo zástupcov Ukrajiny, Malajzie, Nemecka, USA, Británie, Ruska a Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO). Holandsko, ktorého štyria vyšetrovatelia už pricestovali na Ukrajinu, bude prácu celého tímu koordinovať. 

Členovia tímu okrem iného preveria, či nedošlo k manipulácii s čiernymi skrinkami letu MH17. Ďalej budú skúmať rozhodovacie procesy pri výbere letových trás, ako aj otázku dostupnosti zoznamov s menami cestujúcich. 

Lietadlo Boeing-777 spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla počas letu nad východom Ukrajiny, nad pohraničným územím kontrolovaným proruskými silami. Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Obete pádu malajzijského lietadla už previezli do Holandska

Dve lietadlá, vezúce prvé telesné pozostatky obetí minulotýždňovej leteckej katastrofy na Ukrajine, pristáli dnes v meste Eindhoven na juhu Holandska, oznámila agentúra Reuters. 

Dovedna 40 rakiev priviezli dve vojenské transportné lietadlá: holandský Hercules C-130 a austrálsky C-17 Globemaster. V prvom sa nachádzalo 16 a v druhom 24 truhiel, uviedla agentúra AP.

Na prílet oboch lietadiel čakali na letisku v Eindhovene príbuzní obetí, ako aj početní holandskí a zahraniční predstavitelia. 

Pozostatky obetí prevezú v najbližších dňoch na vojenskú základňu v holandskom Hilversume. Tam budú experti pracovať na ich identifikácií, čo môže potrvať aj niekoľko mesiacov. 

Lietadlo Boeing-777 spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla počas letu nad východom Ukrajiny, nad pohraničným územím kontrolovaným proruskými silami. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí na palube, medzi ktorými bolo 193 občanov Holandska. 

Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu