Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemecká kancelárka má okrúhle narodeniny: Zajtra oslávi 60. rokov

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

HAMBURG - Nemecká politička, predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a spolková kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok 17. júla dožíva životného jubilea.

Konzervatívny blok nemeckej kancelárky Angely Merkelovej získal 22. septembra 2013 v parlamentných voľbách najviac kresiel v Spolkovom sneme, nepodarilo sa mu však zaistiť väčšinu 316 zo 630 mandátov.

Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a jej spojenecká Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) získali 311 mandátov. Opozičným sociálnym demokratom (SPD) pripadlo 192 kresiel, krajne ľavicovej strane Die Linke 64 a Zeleným 63 mandátov v parlamente.

Kancelárka Angela Merkelová oslavovala volebné víťazstvo so svojimi stúpencami v centrále CDU v Berlíne. Triumfom vo voľbách do Bundestagu si zaistila tretie funkčné obdobie vo funkcii spolkovej kancelárky Nemecka.

Angela Merkelová sa narodila 17. júla 1954 v nemeckom Hamburgu v rodine učiteľky a protestantského kňaza. Veľkú časť svojho detstva prežila v mestečku Templin pri Brandenburgu, asi 80 kilometrov od Berlína na území bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

Vysokoškolské štúdium fyziky skončila v roku 1978 na Univerzite v Lipsku. V hlavnom meste Berlíne začala profesijnú kariéru na ústave fyzikálnej chémie Akadémie vied NDR, neskôr sa stala členkou výskumného tímu skúmajúceho problematiku kvantovej chémie. Vo svojej doktorskej práci sa venovala určeniu konštánt rýchlosti pri reakciách jednoduchých uhľovodíkov. Titul doktorky prírodných vied obhájila v roku 1986.

Znovuzjednotenie Nemecka považovala Merkelová za šancu na verejné angažovanie sa. Už koncom roku 1989 pôsobila ako hovorkyňa nemeckej občianskej iniciatívy zmien, neskôr aj tamojšej vlády. Po prvých slobodných parlamentných voľbách ju oslovila politika CDU ako silnej ľudovej strany stredu. Angažovala sa v rozvoji sociálneho trhového hospodárstva, v otázke slobody a zodpovednosti jednotlivca, v európskom integračnom procese a transatlantickom spojenectve. S takouto víziou vstúpila na celonemeckú politickú scénu.

V decembri 1990 získala v parlamentných voľbách ako priama kandidátka obvodu Stralsund, Nordvorpommern a Rügen poslanecký mandát v parlamente - Bundestagu. V rokoch 1991 až 1998 pracovala vo vládnom kabinete Helmuta Kohla. Najskôr ako spolková ministerka pre otázky žien a mládeže, od roku 1994 ako ministerka životného prostredia, ochrany prírody a jadrovej bezpečnosť.

Prvý post v CDU získala Merkelová ako generálna tajomníčka strany. Od roku 1991 do roku 1998 bola zastupujúcou predsedníčkou únie a paralelne predsedníčkou krajinskej organizácie v Mecklenburgu-Pomoransku. Delegáti CDU jej 10. apríla 2000 počas straníckeho snemu v Essene dali mandát viesť stranu do parlamentných volieb 2002. Šéfovala tejto frakcii až do 22. novembra 2005, keď sa ako spoločná kandidátka CDU, CSU a SPD stala prvou Spolkovou kancelárkou v dejinách Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Za Merkelovú hlasovalo 397 poslancov zo 614-členného Bundestagu. Veľká koalícia kresťanských a sociálnych demokratov (CDU/CSU-SPD) bola podľa slov spolkovej kancelárky pevne odhodlaná riešiť problémy a zvládať výzvy - predovšetkým znižovanie nezamestnanosti.

Angela Merkelová je vydatá za berlínskeho profesora chémie Joachima Sauera. Pár je bezdetný, po dlhých rokoch partnerstva manželstvo uzavreli až na nátlak strany.

Menej známym faktom o političke je skutočnosť, že je dobrou kuchárkou, ovláda na slušnej úrovni ruštinu i angličtinu, obľubuje saunovanie a tak ako jej manžel i vážnu hudbu. S priateľmi každoročne navštevujú hudobné slávnosti v Bayreute. V mestečku svojho detstva -Templine - si spolková kancelárka v rodičovskom dome najlepšie oddýchne prácou v záhradke. Nepovažujú sa za mestských ľudí, každú možnú chvíľu využijú na útek do prírody na túry alebo prechádzky a dokonca na lyžovačku. Počas vianočného behu na lyžiach v roku 2013 v údolí Engadin utrpela zlomeninu panvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu