Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

USA sľubujú Ukrajine: Postaráme sa o sankcie voči Rusku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký viceprezident Joe Biden povedal v utorok ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, že Spojené štáty pracujú spolu s Európskou úniou na ďalších sankciách proti Rusku v čase stupňovanie konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vodcovia diskutovali o pokračujúcej ruskej podpore separatistov a zjavnej eskalácii v posledných dňoch," napísal Biely dom o telefonickom rozhovore medzi oboma predstaviteľmi.

"Viceprezident povedal prezidentovi Porošenkovi, že Spojené štáty sa zapojili do rozhovorov s európskymi vodcami" o uvalení sankcií na Rusko "kvôli jeho pokračujúcemu stupňovaní konfliktu," doplnil Biely dom.

 

Predstavitelia Spojených štáty a Európskej únie v utorok oznámili, že vláda amerického prezidenta Baracka Obamu uvažuje o jednostrannom uvalení sankcií na Rusko z dôvodu jeho výhražných krokov na Ukrajine.

Podľa agentúry AP ide o zmenu v stratégii, ktorá odráža frustráciou Obamovej vlády z neochoty európskych štátov prijať tvrdšie kroky voči Moskve.

Až doteraz trvali USA na údere proti Rusku prostredníctvom sankcií v súčinnosti s európskymi krajinami s cieľom maximalizovať ich dopad a predstaviť jednotný západný front. 

Ale po týždňoch nečinnosti predstavitelia vyhlásili, že Spojené štáty sú pripravené pohnúť sa ďalej sami v prípade, ak zástupcovia EÚ nebudú schopní prijať v stredu na zasadnutí v Bruseli silné sankcie.

Predstavitelia USA trvajú na tom, že neprijmú žiadne konečné rozhodnutie, kým neskončí európske zasadnutie. Trvali na zachovaní anonymity, pretože nie sú oprávnení hovoriť verejne, napísala AP. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu