Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obama chce konštruktívne zvládanie rozdielov medzi USA a Čínou

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama chce, aby základom vzájomných americko-čínskych vzťahov bolo konštruktívne zvládanie rozdielov. Obama to povedal v pondelok v telefonickom rozhovore s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, informovala agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu, Obama v rozhovore s čínskym prezidentom vyzdvihol potrebu komunikácie a koordinácie aktivít s Čínou v oblasti zabezpečenia plnenia záväzkov Severnej Kórei smerom k jadrovému odzbrojeniu.

Biely dom ďalej uviedol, že prezidenti "diskutovali o potrebe pokračovať v americko-čínskej spolupráci "v prebiehajúcich medzinárodných rokovaniach medzi Iránom a šiestimi svetových mocnosťami. "Prezident Obama zdôraznil, že je potrebné, aby Irán prijal kroky ubezpečujúce medzinárodné spoločenstvo, že jeho  jadrový program má výlučne mierový charakter," uvádza sa vo vyhlásení.

Zvyšujúce sa napätie medzi Čínou a krajinami v Juhočínskej mori a Japonskom, či americká obžaloba príslušníkov čínskej armády z počítačovej špionáže vyvolávali v posledných mesiacoch napätie na oboch stranách Pacifiku.

Telefonickému rozhovoru medzi dvoma lídrami predchádzali dvojdňové rozhovory na vysokej úrovni v Pekingu. Po diskusiách o širokej škále tém - od hodnoty čínskej meny až po Severnú Kóreu - sa obe strany dohodli na posilnení spolupráce v protiteroristickej oblasti, policajnej a súdnej sfére, ako aj vzťahu medzi oboma armádami.    

Obama víta egyptský návrh na prímerie v Gaze

Americký prezident Barack Obama v pondelok počas slávnostnej večere, ktorou si uctil posvätný moslimský mesiac ramadán, povedal, že je povzbudený návrhom Egypta na prímerie  medzi Izraelom a Palestínou, informovala o tom agentúra Reuters.

Obama zároveň podporil izraelskú obranu proti tomu, čo nazval "neospravedlniteľnými útokmi." Počas večere s členmi vlády, veľvyslancami z arabských a moslimských krajín a zákonodarcami amerického Kongresu Obama zdôraznil, že cieľom americkej politiky je aj naďalej dosiahnutie  mieru a bezpečnosti tak pre Izraelčanov ako aj Palestínčanov.

"Žiadna krajina nemôže akceptovať rakety vystrelené na svojich občanov. Náš postoj bol veľmi jasný. Izrael má právo brániť sa voči tomu, čo považujem za neospravedlniteľné útoky Hamasu."

Obama zároveň povedal, že Spojené štáty urobia všetko pre obnovenie prímeria z roku 2012. "Je povzbudzujúce, že Egypt vyvinul iniciatívu na dosiahnutie tohto cieľa. Situácia v Gaze nám znovu pripomína, že status quo je neudržateľný a jediná cesta k  bezpečnosti je spravodlivý a trvalý mier medzi Izraelčanmi a  Palestínčanmi."

Najväčšia organizácia arabsko-americkej komunity v Spojených štátoch, Americko-arabský antidiskriminačný výbor, vyzvala moslimov na bojkot večere v Bielom dome na protest proti tomu, čo považuje za "prehliadanie zabíjania Palestínčanov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu