Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mŕtvych v Pásme Gazy je viac ako 100, Izrael ofenzívu ukončiť neplánuje

Pravicoví Izraelčania demonštrujú proti Hamasu
Pravicoví Izraelčania demonštrujú proti Hamasu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelské nálety proti cieľom radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy si za posledné štyri dni vyžiadali už sto mŕtvych a vyše 670 zranených. Väčšina z nich sú údajne civilisti. S odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva to uviedol izraelský denník Haarec.

Izrael reaguje na raketové útoky na svoje územie a v príprave na možnú pozemnú ofenzívu presunul na hranicu Pásma Gazy tri pechotné brigády. Izraelský premiér dnes operáciu obhajoval a vyhlásil, že medzinárodný tlak nezabráni pokračovanie akcie proti militantom. Celkom už izraelská armáda povolala 33 000 záložníkov. Tri pechotné brigády, ktoré sú teraz na hraniciach Pásma Gazy, by vraj v nasledujúcich dňoch malo posilniť ešte niekoľko ďalších. 

Do Izraela dnes podľa armádneho hovorcu Petera Lernera dopadli aj dve strely odpálené z Libanonu neďaleko hraníc. Žiadne obete nie sú hlásené. Izraelčania údajne paľbu opätovali. "Izraelská armáda je pripravená k boju tiež na severnej fronte," dodal Lerner.

Nie je vraj však zatiaľ jasné, či útok z Libanonu bol skôr symbolický, alebo či išlo o "niečo zásadnejšie". K útoku sa nikto neprihlásil. Oblasť, odkiaľ boli strely vypálené, je baštou šiitských milícií Hizballáh, ktoré sa v minulosti s Izraelom niekoľkokrát stretli. Žijú tam ale aj palestínski utečenci.

Varovné sirény dnes prvýkrát zneli v prístavnom meste Haifa, ktoré leží vyše 160 kilometrov severne od Pásma Gazy. Podľa denníka Haarec zomrela pri úteku do krytu pravdepodobne na infarkt asi sedemdesiatročná žena. Palestínske rakety dnes ale dopadli aj na mesto Ašdod, asi 30 kilometrov južne od Tel Avivu. Zasiahli čerpaciu stanicu, ktorej výbuch a následný požiar vážne zranil jedného muža.

Ozbrojené krídlo organizácie Hamas, brigády Kásam, varovalo letecké spoločnosti, že má v úmysle ostreľovať Ben Gurionovo medzinárodné letisko (BGA). Tel Aviv, v blízkosti ktorého sa letisko nachádza, sa v posledných dňoch stal niekoľkokrát cieľom palestínskych striel. Dnes protiraketový systém zničil nad mestom už tri. Podľa hovorcu BGA bola prevádzka na letisku počas poplachu prerušená iba na desať minút.

Poľské aerolínie LOT dnes podľa agentúry Reuters uviedli, že ich pravidelný let z Varšavy do Tel Avivu musel kvôli obmedzeniam v izraelskom vzdušnom priestore pristáť v cyperskej Larnake. Neskôr vraj ale pokračoval a pristál podľa plánu na izraelskom letisku.

Americký prezident Barack Obama dnes v telefonickom rozhovore s premiérom Benjaminom Netanjahuom ponúkol, že by Washington mohol hrať úlohu sprostredkovateľa pri rokovaniach o prímerí. Netanjahu však už skôr vyhlásil, že prímerie "nie je na programe dňa".

Popoludní potom na tlačovej konferencii izraelský premiér uviedol, že jeho krajina nepodľahne medzinárodnému tlaku na zastavenie vojenskej ofenzívy v pásme Gazy. Dodal, že armáda bude pokračovať v akcii proti militantom, kým sa raketová paľba Hamasu nezastaví.

Počas štvordňovej operácie vraj armáda doteraz zasiahla viac ako 1000 cieľov v Pásme Gazy a použila dvakrát väčšiu silu, než pri ofenzíve v roku 2012. Na otázku, či dôjde k pozemnej operácii, Netanjahu odvetil: "Sme pripravení na všetky možnosti." Veľvyslanec USA v Izraeli Dan Shapiro dnes uviedol, že Izrael má plnú podporu Spojených štátov aj v prípade pozemnej ofenzívy. Zdôraznil však, že "nikto takú pozemnú ofenzívu nechce".

Na začiatku súčasnej izraelsko-palestínskej krízy stál únos a vražda troch izraelských študentov. Nasledoval únos a upálenie šestnásťročného Palestínčana. Podľa izraelskej polície vraždili v prvom prípade príslušníci Hamasu, v druhom prípade židovskí extrémisti, ktorých motívom bola pravdepodobne pomsta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu