Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Británii sa začalo vyšetrovanie podozrení z pedofílie politikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Trestné činy pedofilného charakteru, ktorých sa možno dopustili pred desaťročiami osobnosti verejného života a pravdepodobnú snahu o ich zatajovanie budú skúmať britské orgány činné v trestnom konaní.

Na pôde dolnej komory parlamentu v Londýne dnes začiatok komplexného vyšetrovania kauzy ohlásila ministerka vnútra Theresa Mayová, informujú dnes tlačové agentúry Reuters, AP a DPA.

Jedným z cieľov vyšetrovania bude objasniť, či sú pravdivé množiace sa tvrdenia o trestných činoch sexuálneho charakteru voči deťom, ktorých sa mali dopustiť niektorí britskí politici a osobnosti verejného života v 80. rokoch minulého storočia.

Druhou z úloh vyšetrovateľov bude zistiť, či sa dôkazy tejto trestnej činnosti svojho času cielene nestratili.

Hlavná pozornosť v kauze, v dôsledku ktorej hrozí ostrovnej monarchii vážna vnútropolitická kríza, je spis 257 dokumentov, ktoré kedysi, ešte v 80. rokoch, odovzdal medzičasom zosnulý konzervatívny poslanec Geoffrey Dickens šéfovi rezortu vnútra v kabinete Margaret Thatcherovej Leonovi Brittanovi. Tie údajne hovorili o pedofilných trestných činoch významných aktérov politickej scény i verejného života.

Až 114 z 257 dokumentov spomínaného spisu sa však, ako opakovane potvrdil londýnsky rezort vnútra, odvtedy stratilo. Viacero z nich zrejme zničili.

Vyše desať bývalých alebo terajších politikov je podozrivých zo zneužívania detí, napísal v sobotu britský denník Daily Telegraph s tým, že polícia v súčasnosti vyšetruje štyri prípady. Ďalších 20 politikov z oboch komôr britského parlamentu vedelo o tomto zneužívaní alebo ho krylo, tvrdilo spomínané periodikum.

Premiér David Cameron nariadil nové vyšetrovanie. Napriek narastajúcemu tlaku opozície však v kauze nesúhlasí s verejným vypočúvaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu