Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

V Kanade a USA je mínus 41 stupňov Celzia

Kanadu a USA sužujú tieto dni 40-stupňové mrazy. Zobraziť galériu (4)
Kanadu a USA sužujú tieto dni 40-stupňové mrazy.

NEW YORK - Kanadské úrady varovali obyvateľov pred extrémnymi mrazmi dosahujúcimi až mínus 41 stupňov Celzia, ktoré krajinu sužujú už tretí deň.

Tieto mrazy zavinili smrť najmenej piatich ľudí na stredozápade Spojených štátov, informovala dnes agentúra AP. Chlad, ktorému predcházalo neobyčajne teplé počasie, zasiahol kanadské provincie Ontario a Quebec. V niektorých postihnutých oblastiach USA boli zavreté školy.

Predstavitelia Toronta a ďalších miest sa snažia presviedčať bezdomovcov, aby sa uchýlili do útulkov. V takom veľkom mraze totižto hrozí vznik omrzlín už do desiatich minút. V štáte New York sa zastavila doprava na niektorých železničných tratiach. "Je mimoriadna zima, na tratiach sa hromadia záveje snehu a to je problém udržať vlaky v premávke," povedal hovorca Cliff Cole.

"Celá východná polovica Severnej Ameriky je pod vplyvom sibírského vzduchu," vysvetlil kanadský klimatológ David Phillips. V pondelok padol teplotný rekord v meste Winnipeg, kde klesla teplota pod mínus 40 stupňov Celzia. V kanadskom hlavnom meste Ottawa klesajú teploty na mínus 25 stupňov Celzia a mráz sprevádza silný vietor. Toronto už má tento rok za sebou päť dní s teplotami nižšími ako minuloročný najstudenejší deň a to je ešte pred nami polovica zimy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu