Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poľský parlament po škandále vyslovil Tuskovej vláde dôveru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk v stredu získal dôveru parlamentu. Požiadal o ňu v stredu v súvislosti s odpočúvacím škandálom, ktorý na vládu vrhol nepriaznivého svetlo.

Hlasovanie sa uskutočnilo v neskorých hodinách a dôveru vláde vyslovilo 237 poslancov, pričom potrebných bolo 231 hlasov. Iniciatíva bola očividne taktikou Tuska ako ukázať, že napriek uniknutým nahrávkam je jeho koalícia pevná a pripomenul tak tiež opozícii, že nemá dostatok hlasov na zosadenie jeho vlády. Uskutočniť hlasovanie chcel čo najrýchlejšie, keďže vo štvrtok odchádza na summit európskych lídrov v Bruseli. Vtedy už potreboval vedieť, či sa môže o parlament oprieť.

Tajné nahrávky zverejnil poľský časopis Wprost. V nedeľu publikoval prepis konverzácie ministra zahraničia Radoslawa Sikorského, ktorý telefonicky diskutuje s bývalým šéfom rezortu financií Jacekom Rostowským.

Sikorski na nahrávke údajne hovorí o tom, že spojenectvo medzi Poľskom a Spojenými štátmi "je škodlivé, pretože vytvára falošný pocit bezpečnosti". Wprost stál aj za odhalením súkromného rozhovoru medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, kde nevyberaným spôsobom hovoria o svojich kolegoch a potrebe odvolať vtedajšieho ministra financií, čo sa neskôr naozaj stalo.

Wprost odmietol prezradil zdroj tajných nahrávok. Prokuratúra následne uskutočnila v sídle týždenníka raziu po tom, ako im redaktor odmietol vydať záznam, ktorého vyhotovenie v jednej z varšavských reštaurácií vyšetrujú ako trestný čin. Viaceré medzinárodné organizácie to označili za zásah do slobody médií v Poľsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu