Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Indii sa vykoľajili dva vlaky, zahynuli najmenej štyria ľudia

Vykoľajenie vlakov v Indii
Vykoľajenie vlakov v Indii (Zdroj: SITA)

BIHÁR - Najmenej štyria ľudia dnes zahynuli, keď sa osobný vlak vykoľajil vo východoindickom štáte Bihár. Po tom nasledovala neďaleko druhá nehoda, keď nákladný vlak zišiel z koľají. Informovali o tom indickí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

Pri vykoľajení lokomotívy a 11 vozňov osobného vlaku Rajdhani Express utrpelo zranenia ďalších najmenej osem cestujúcich. Nešťastie sa stalo pri stanici Golden Ganj v blízkosti mesta Čhapra.

Indickí predstavitelia oznámili, že nákladný vlak - približne 18 jeho vozňov - sa vykoľajil neďaleko mesta Motihari. Táto druhá nehoda si nevyžiadala žiadne obete.

Zákonodarca z mesta Čhapra uviedol, že v osobnom vlaku sa viezlo okolo 500 pasažierov a smeroval z indického hlavného mesta Naí Dillí do mesta Dibrugarh v odľahlom, severovýchodnom štáte Assám.

Železnice a polícia vyšetrujú, či prvé nešťastie nebolo sabotážou maoistických povstalcov, ktorí sú aktívni vo východnej a strednej Indii. Povstalci v Biháre na dnes vyhlásili generálny štrajk.

"Je to príšerná nehoda. Je veľmi ťažké povedať, či išlo o sabotáž alebo vykoľajenie," povedal zákonodarca z Čhapry.

Povstalci bojujú proti vláde už vyše štyri desaťročia - požadujú pôdu a pracovné miesta pre nájomných farmárov a chudobných ľudí. 

Maoistickí povstalci vlani v novembri nastúpili do osobného vlaku a zastrelili troch policajných strážnikov, keď vlak prechádzal cez ich baštu vo východnej Indii.

Povstalci aj v minulosti vyhadzovali do vzduchu železničné trate, útočili na väznice, aby oslobodili svojich druhov, a kradli polícii zbrane.

Rajdhani Express je súčasťou siete rýchlovlakov, ktoré spájajú mnoho indických miest, a je mimoriadne obľúbený.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu