Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výletníci počas rozlúčky so slobodou objavili pod holým nebom lebku praslona!

Paleontológ Gary Morgan stojí pri unikátnom náleze
Paleontológ Gary Morgan stojí pri unikátnom náleze (Zdroj: SITA)

ALBUQUERQUE - Skupina výletníkov v Spojených štátoch našla pri rozlúčke so slobodou, ktorú organizovali pod holým nebom v piesku doteraz najzachovalejšiu lebku stegomastodonta, predchodcu slona. Podľa agentúry DPA sa vek lebky odhaduje na zhruba tri milióny rokov.

Účastníci oslavy sa prechádzali po rezervácii Elephant Butte State Park neďaleko mesta Albuquerque, keď zahliadli časti lebky čnejúce z piesku, povedal DPA paleontológ Gary Morgan. Takmer úplnú lebku s rozmermi 2x1 meter a vážiacu 500 kilogramov prišli odkryť experti.
 
"Je to najzachovalejšia lebka, akú sme od tohto druhu Stegomastodon primitivus kedy našli," povedal Morgan. Zvlášť vzácne sú vraj nálezy aj s dochovanými klami. "Táto fosília prinesie paleontológom nové poznatky o anatómii a evolúcii tohto druhu slonov," povedal Morgan.
 
Skupina sa najskôr domnievala, že narazila na lebku mamuta. "Ja som vedel, že to nemôže byť pravda, pretože v Novom Mexiku žiadne mamuty srstnaté neboli," povedal Morgan.
 
Fosília prehistorického chobotnatca pochádza z obdobia pliocénu, geologickej epochy spred približne troch miliónov rokov. Teraz sa bude prvok ďalej skúmať v prírodovednom múzeu v Albuquerque.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu