Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Známy klerik sa vracia do Pakistanu, chce zvrhnúť vládu

Muhammad Táhir al-Kádrí
Muhammad Táhir al-Kádrí (Zdroj: YouTube)

ISLAMABAD - Prominentný v Kanade žijúci pakistanský duchovný Muhammad Táhir al-Kádrí sa v pondelok vráti do svojej vlasti, kde chce rozpútať masové demonštrácie proti vláde premiéra Naváza Šarífa. Úrady majú z jeho príchodu obavy a preventívne preto zakázali verejné zhromaždenia v meste Rávalpindí, kam by mal priletieť medzinárodnou linkou. Miestne médiá tiež informovali, že v oblasti môžu blokovať aj mobilné telefóny.

Al-Kádrí má v Pakistane množstvo podporovateľov a medzi nimi a políciou tento mesiac vypukli krvavé zrážky. Tie si v meste Láhaur vyžiadali osem mŕtvych vrátane jedného člena bezpečnostných zložiek. Násilie vypuklo po tom, ako sa polícia pokúsila odstrániť bezpečnostné barikády pred al-Kádrího domom v meste Láhaur.

Klerik hral významnú úlohu pri podpore niekdajšieho prezidenta a šéfa armády Parvíza Mušarrafa počas jeho puču z roku 1999, keď odstavil od moci práve Šarífa. Špekuluje sa, že al-Kádrí je "predĺženou rukou" pakistanských ozbrojených síl.

Polícia zasahovala voči stovkám stúpencov vplyvného klerika 

Slzotvorným plynom zasahovala dnes pakistanská polícia proti davom stúpencov vplyvného protivládneho klerika, ktorý plánuje prísť do krajiny s cieľom viesť revoltu proti tamojšiemu premiérovi Navázovi Šarífovi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do potýčok s políciou sa pri letisku v Rávalpindí blízko pakistanského hlavného mesta Islamabad sa dostalo zhruba 2000 stúpencov Kadrího, ktorý žije v Kanade. Jeho lietadlo malo podľa plánov pristáť na tomto letisku zhruba o 04.00 SELČ, doposiaľ však nebolo jasné, či klerik do Pakistanu pricestoval, píše Reuters. Demonštranti skandovali "Nech žije armáda!" a "Bude revolúcia!".

Polícia uzavrela všetky cesty vedúce k letisku a zablokovala aj servis mobilných sietí, aby zabránila demonštrantom vo vzájomnej komunikácii.   

Kadrí, ktorý presadzuje náboženskú toleranciu a vydal fatvu proti hnutiu Taliban, je kontroverznou postavou v Pakistane. Vlani sa dostal v krajine do pozornosti po tom, čo stál na čele masových demonštrácií proti predchádzajúcej vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu