Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Iracké jednotky pokračujú v boji o najväčšiu rafinériu v Bajdží

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TIKRÍT - Iracké jednotky pokračujú v boji so sunnitskými povstalcami o najväčšiu ropnú rafinériu krajiny v meste Bajdží pri Tikríte. Ozbrojenci z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a jeho spojenci zaútočili na rafinériu v stredu. Vo štvrtok zo závodu na spracovanie ropy evakuovali do bezpečia posledných asi 300 zamestnancov.

Vláda oznámila, že rafinériu ležiacu asi 40 kilometrov severne od Tikrítu má už pod kontrolou, podľa svedkov však boje ešte stále pokračujú. Armáda má údajne v rukách len časť, kde sa nachádza kontrolná miestnosť. Televízna stanica Al-Arábija odvysielala zábery, podľa ktorých z kilometre dlhého komplexu stúpa dym a na jednej z budov je vztýčená čierna vlajka ISIL. Zamestnanci ropný závod odstavili z činnosti ešte v utorok.

Bajdží sa nachádza v oblasti severného Iraku obsadenej povstalcami z ISIL. Islamskí fundamentalisti pomaly postupujú smerom na Bagdad, postup bol však spomalený ofenzívou vládnych síl a šiitských milícií. Irak stredu oficiálne požiadal Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom, USA sa však zatiaľ nerozhodli, no na stole "nechali všetky možnosti".

Washington vyslal do irackého vzdušného priestoru nadzvukové stíhačky typu F-18, zatiaľ však neútočia a majú mať len odstrašujúci účinok. USA sa obávajú, že vzdušné nálety by mohli spôsobiť civilné obete, čo by v konečnom dôsledku len zhoršilo situáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu