Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Andách zomrel údajne najstarší muž na svete: Mal 123 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LA PLAZ - V bolívijskej osade neďaleko jazera Titicaca zomrel v pondelok večer údajne najstarší človek na svete. Bol ním príslušník pôvodného indiánskeho kmeňa Aymarov Carmelo Flores, ktorý o sebe tvrdil, že má 123 rokov, napísala agentúra Reuters.

Na Floresovom preukaze totožnosti bol skutočne dátum narodenia 16. júla 1890, avšak Bolívia začala vydávať oficiálne rodné listy až v roku 1940, takže úrady nikdy nemohli Floresov vek ani potvrdiť, ani vyvrátiť.

"Zomrel včera o deviatej večer," povedal v utorok Floresov takmer 70-ročný syn Cecilio. "Už sa nevládal postaviť, mal opuchnuté nohy. Lekári mi povedali, že tak to už pri cukrovke býva." 

Flores žil v dedine Frasquia, ktorá leží v nadmorskej výške 4000 metrov, a svoju dlhovekosť pripisoval konzumácii semien mrlíka čílskeho a húb, ako aj neprestajnému prežúvaniu listov koky. 

Podľa Guinnessovej knihy svetových rekordov najstaršou žijúcou osobou na svete na základe rodného listu je 116-ročná Japonka Misao Okawaová. Najvyšším overeným vekom bolo 122 rokov a 164 dní - toľko sa dožila francúzska občianka Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu