Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Írska vláda preskúma, čo sa dialo v domove smrti

Toto je miesto, kde doteraz leží 800 detských tiel.
Toto je miesto, kde doteraz leží 800 detských tiel. (Zdroj: Catherine Corless/Tuam Historical Society)

DUBLIN - Írska vláda oficiálne preskúma, čo sa v minulosti dialo v cirkvou prevádzkovaných domovoch pre slobodné matky, prax pochovávania zosnulých v týchto zariadeniach, ako aj tajné a ilegálne adopcie.

Informoval o tom dnes v Dubline írsky minister pre deti a mládež Charlie Flanagan, píše tlačová agentúra DPA.

V štátom povolených, ale cirkvou prevádzkovaných domovoch boli až do 60. rokov minulého storočia umiestňované fakticky iba slobodné tehotné ženy.

Rozhodnutie írskeho vládneho kabinetu je reakciou na početné informácie médií o sčasti neľudskom prístupe zodpovedných predstaviteľov k matkám a ich deťom.

O osobitný rozruch sa postaralo odhalenie masového hrobu s telesnými pozostatkami takmer 800 detí v blízkosti domova pre slobodné matky v Tuame v írskom grófstve Galway, prevádzkovanom Kongregáciou sestier Bon Secours.

Írska rímskokatolícka cirkev nariadila už v uplynulých dňoch tomuto rádu, že musí pri vyšetrovaní kauzy spolupracovať s príslušnými orgánmi.

Na základe úradných záznamov je zrejmé, že v "domove pre matky s deťmi" v Tuame zomrelo pred jeho uzavretím 796 detí, uviedla historička Catherine Corlessová, ktorá sa prípadom zaoberala. Podľa nej boli telá detí pochované v septiku na pozemku opatrovateľského domova a niektoré z nich mali v čase smrti len tri mesiace.

Kedysi "všemocnou" írskou cirkvou otriasol v nedávnej minulosti celý rad iných škandálov okolo zneužívania alebo zanedbávania detí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu