Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Maďarský vicepremiér: Náš národ môže byť hrdý na to, že prežil Trianon

Zsolt Semjén
Zsolt Semjén (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský národ môže byť hrdý na to, že prežil Trianon. Vyhlásil to dnes v Budapešti vicepremiér zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén pri príležitosti Dňa národnej spolupatričnosti, ktorý v deň výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy oslavujú od roku 2010.

"Nespomínať si na najväčšiu tragédiu Maďarov by bolo samovraždou," zdôraznil Semjén a pripomenul, že desaťročia nebolo možné v Maďarsku ani len vysloviť slovo Trianon, a nebolo možné hovoriť ani o "odtrhnutých častiach národa".

Národ podľa jeho slov môže zostať zachovaný v celku iba v prípade, ak zostanú zachované všetky jeho časti. Semjén z tohto pohľadu vyzdvihol rozhodnutie vlády spred štyroch rokov o zjednodušení udeľovania štátneho občianstva zahraničným Maďarom.

Maďari dnes pri príležitosti 94. výročia Trianonskej mierovej zmluvy oslavujú pamätný Deň národnej spolupatričnosti po celom Maďarsku, ale i v krajinách, kde žijú ich menšinové komunity.

Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie Trianonskej mierovej zmluvy si pripomenú každoročne pamätným dňom. Zmluvu, ktorá riešila hranice maďarského štátu, jedného z nástupníckych štátov po rozpade Rakúska-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon vo Versailles vo Francúzsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu