Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama pošle do Európy viac vojakov: Od Kongresu žiada miliardu dolárov

Bronislaw Komorowski a Barack Obama
Bronislaw Komorowski a Barack Obama (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama požiadal v utorok Kongres, aby schválil miliardu dolárov na podporu vojenských aktivít a zvýšenie vojenskej prítomnosti americkej armády v Európe

Líder USA túto iniciatívu oznámi počas návštevy Poľska, kde sa má stretnúť s lídrami strednej a východnej Európy, ktorých chce uistiť o pokračujúcej podpore Spojených štátov vo svetle ukrajinskej kríze a zvýšenej hrozby zo strany Ruska. Biely dom už oznámil, že navrhované financie sa použijú na organizovanie vojenských cvičení, na výcvikové misie a na zvýšenie prítomnosti leteckých i pozemných síl na európskom kontinente.

V rámci tejto iniciatívy Washington chce tiež zvýšiť americkú námornú prítomnosť v misiách NATO v Čiernom a Baltickom mori. Plánuje aj spoluprácu pri posilňovaní vojenských kapacít nečlenských krajín, ktoré susedia s Ruskom vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska.

"Udalosti na Ukrajine si vyžadujú viac ostražitosti a jasné záväzky," povedal v tejto súvislosti americký minister zahraničia John Kerry. "Spojené štáty rýchlo reagovali na nelegálne vojenské akcie Ruska na Ukrajine," reagoval na Obamov návrh generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Šéf Bieleho domu sa v utorok v poľskej metropole stretne s lídrami strednej a východnej Európy vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Okrem neho bude rokovať aj s najvyššími predstaviteľmi Poľska, Bulharska, Česka, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Maďarska a Rumunska a stretnúť by sa mal aj s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Ihneď po prílete do Moskvy Obama vyhlásil, že "európska bezpečnosť je základom bezpečnosti Ameriky". "Je to záväzok, ktorý je v súčasnej dobe mimoriadne dôležitý," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu