Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Moskva opäť vyzýva na zastavenie operácie na východe Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko vo štvrtok opäť požiadalo ukrajinskú vládu, aby zastavila vojenskú operáciu proti proruským separatistom na východe krajiny. Organizáciu Spojených národov a Európsku úniu Moskva zároveň vyzvala, aby pomohli odvrátiť „katastrofu“ na Ukrajine.

„Znovu žiadame úrady v Kyjeve, aby zastavili túto bratovraždenú vojnu a odštartovali skutočný národný dialóg so všetkými politickými silami a predstaviteľmi všetkých regiónov,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia.

Rusko vyjadrilo znepokojenie nad eskaláciou násilia a pripomenulo, že riešením sú aj teraz závery aprílovej ženevskej dohody medzi EÚ, USA, Ruskom a Ukrajinou, ktoré hovoria o nevyhnutnosti národného dialógu.

Bez zastavenia vojenskej operácie a stiahnutia jednotiek z východu Ukrajiny podľa Moskvy však nie je možné dosiahnuť mier. „Vyzývame našich západných partnerov, aby využili svoj vplyv na Kyjev a zastavili pád Ukrajiny do katastrofy,“ píše ruské ministerstvo. 

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko po zvolení za hlavu štátu vyhlásil, že „protiteroristická operácia“ bude pokračovať ešte intenzívnejšie. Kyjev odmieta ruské výzvy na zastavenie ofenzívy, pričom Ukrajina viní zo separatistických nálad a z podnecovania násilia práve Moskvu. Boje v Donecku a Luhansku si tento týždeň vyžiadali už desiatky obetí na životoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu