Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Plánujete ísť na dovolenku: Vieme, kde je najčistejšie more

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Kvalita vody na európskych plážach a kúpaliskách si aj v roku 2013 vo všeobecnosti zachovala vysokú kvalitu. Európska komisia (EK) to konštatuje vo svojej utorňajšej správe odvolávajúcej sa na štatistiku Európskej environmentálnej agentúry (EEA).

Vyše 95 percent sledovaných lokalít, ako sú morské pobrežia, rieky či jazerá, podľa nej spĺňalo aspoň "minimálne požiadavky" na čistotu vody. Výborným hodnotením vo všetkých prípadoch sa môžu tentoraz pochváliť Cyprus a Luxembursko, za ktorými sa umiestnili Malta (99 percent), Chorvátsko (95 percent) a Grécko (93 percent). Najviac nevyhovujúcich lokalít malo Estónsko (6 percent), Holandsko (5 percent) a Belgicko (4 percentá). Na Slovensku, ktoré sa čo do celkovej kvality umiestnilo v druhej polovici rebríčka, nevyhovujúce lokality nezaznamenali.

Najnovšia hodnotiaca správa EEA mapuje kvalitu vody z hľadiska výskytu baktérií vplývajúcich na ľudské zdravie v 22 tisícoch lokalít na území 28 členských štátov EÚ, vo Švajčiarsku a prvýkrát i v Albánsku. Podľa EK zverejnené údaje ukazujú, že "pobrežná voda vykazovala o niečo lepšie výsledky ako vnútrozemské vody na kúpanie".

Podiel miest spĺňajúcich požiadavky na kúpanie v roku 2013 bol oproti roku 2012 približne rovnaký, v prípade "výborných" výsledkov sa však zvýšil zo 79 na 83 percent, upozorňuje Brusel. 

"Je dobré, že kvalita európskych vôd na kúpanie je naďalej na vysokej úrovni. Ale nemôžeme si dovoliť zaspať na vavrínoch, pokiaľ ide o taký cenný zdroj, ako je voda," povedal komisár EÚ pre životné prostredie Janez Potočnik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu