Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Náročný deň Vladimíra Putina: Pozrite, k čomu všetkému sa stihol vyjadriť

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes za neprijateľné, ak ho britský princ Charles skutočne prirovnal k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

Putin dnes na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktorí pricestovali na ekonomické fórum do Petrohradu, spresnil, že princov komentár osobne nepočul.

Obsah súkromného rozhovoru s princom zverejnila v médiách bývalá vojnová utečenkyňa z Poľska Marienne Fergusonová, ktorá Charlesa sprevádzala počas jeho návštevy v múzeu prisťahovalectva v kanadskom Halifaxe. 

Princ sa jej vraj pýtal, kedy prišla do Kanady. Keď uviedla, že v roku 1939, princ reagoval, že Putin teraz robí to, čo  vtedy Hitler. "Súhlasila som s princom: povedala som, že (Putin) obsadzuje krajiny, ako to robil Hitler". Princ podľa nej Rusko explicitne nespomenul.

Ruský prezident dnes poznamenal, že "ak to (princ) povedal, je to neprijateľné. Myslím, že si to uvedomuje aj on sám. Je to vychovaný človek. Jeho i ostatných členov kráľovskej rodiny poznám osobne. Toto však nie je správanie hodné kráľa. Ale za tie roky som si už zvykol na všeličo".

Dodal, že vo svojej práci sa nebude riadiť tým, čo sa o ňom hovorí, ale len záujmami ruského národa.

Druhá studená vojna vraj nehrozí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že v súvislosti s krízou na Ukrajine nehrozí nová studená vojna so Západom. Poznamenal, že na tom nikto nemá záujem.

V dôsledku politických zmien na Ukrajine z prelomu rokov 2013-14, posilnenia separatistických tendencií na východe tejto krajiny, ako aj pripojenia Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie sú vzťahy medzi Východom a Západom na najnižšej úrovni od konca studenej vojny pred vyše 20 rokmi, pripomenula agentúra Reuters.    

Na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktorí sa zúčastňujú na ekonomickom fóre v Petrohrade, Putin uviedol, že Rusko vždy berie a bralo do úvahy záujmy iných štátov a nemôže súhlasiť s tým, aby sa s ním zaobchádzalo inak. 

"Ak celý bonus Ruska spočíva v tom, že mu dovolia sadnúť si a počúvať, čo hovoria iní, potom to nie je taká rola, s akou by Rusko mohlo súhlasiť," vyhlásil Putin a upozornil, že "idea izolácie takej veľkej krajiny ako Rusko, je efemérna"

Putin súčasne odmietol na Západe rozšírený názor, že Rusko sa budovaním obchodnej a colnej únie s Kazachstanom  a Bieloruskom snaží o obnovenie Sovietskeho zväzu a označil to za prvok informačnej vojny.

Plynu máme dostatok

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ubezpečil, že Rusko má dostatok zemného plynu pre odberateľov v Európe. Vysvetlil, že plyn, na ktorého dodávkach sa Moskva dohodla s Čínou, sa bude ťažiť na nových, doteraz nevyužívaných náleziskách.

Na stretnutí so zahraničnými novinármi na záver ekonomického fóra v Petrohrade Putin zdôraznil, že partnerstvo Ruska s Čínou nie je namierené proti žiadnej tretej krajine, "ani proti Japonsku". "My máme svoje vzťahy s Japonskom, a Čína tiež, a to aj napriek zložitým dejinám vzájomných vzťahov," uviedol Putin.

Ruský prezident vyhlásil, že Rusko a Čína sa správajú ako partneri. "Nevytvárame žiadne bloky, len zvyšujeme úroveň našich dvojstranných vzťahov - je to prirodzené, lebo sa navzájom dopĺňame," dodal. Spresnil, že presne také isté by to mohlo byť aj vo vzťahu k Japonsku.

Putin chce vytvoriť štátny investičný fond

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje vytvoriť štátny investičný fond, ktorý by pomohol krajine znížiť závislosť od peňazí zo Západu a zvýšiť investície do domácej produkcie. Informovali o tom agentúra Reuters a britský portál BBC s odvolaním sa na Putinov prejav na ekonomickom fóre v Petrohrade.

Okrem toho Putin sľúbil podporu ruským bankám. Podľa analytikov sa tak prezident usiluje presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, že ruská ekonomika je sebestačná a dokáže prežiť sama.

Rusko však dováža veľa technologických zariadení zo zahraničia, a to aj pre svoje kľúčové odvetvie, ktorým je ťažba ropy a plynu. A je tiež závislé od prístupu k financiám z tzv. západných štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu