Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Útok na najväčší aukčný server eBay: Ukradli 145 miliónov hesiel, zmeňte si ho!

americká spoločnosť eBay
americká spoločnosť eBay (Zdroj: wikimedia commons)

WASHINGTON - Znie to až nemožne, no najväčší aukčný server sveta eBay postihol kybernetický útok. Neverili by ste, ale pirátom sa podarilo ukradnúť až neuveriteľných 145 miliónov hesiel. Zástupcovia firmy majú teraz hlavy v smútku a dotknutých užívateľov budú vyzývať, aby zmenili svoje prístupové údaje, uviedol server Mashable. Nebezpečný útok mal byť ešte na prelome februára a marca, no zástupcovia firmy o ňom hovoria až teraz.

"Užívateľov budeme vyzývať k zmenám hesiel kvôli kybernetickému útoku, ktorý ohrozil databázu so šifrovanými heslami a ďalšie údaje," uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení. Do internej siete sa zločinci dostali vďaka ukradnutým zamestnaneckým účtom.

Podľa spoločnosti eBay sa kyberzločinci dostali okrem šifrovaných hesiel aj k e-mailovým adresám, užívateľským menám, fyzickým adresám, telefónnym číslam a dátumom narodenia. Čo sa týka údajov o financiách, tie údajne odcudzené neboli.

"Neexistuje žiadny dôkaz, že by boli akékoľvek finančné informácie sprístupnené útočníkom alebo inak ohrozené. Napriek tomu teraz robíme všetky opatrenia, aby sme našich zákazníkov chránili," povedala pre Mashable hovorkyňa spoločnosti eBay Amanda Millerová. Platobná brána PayPal by mala byť v bezpečí.

Ako uvádzajú novinky.cz, užívatelia sa nemusia obávať zneužitia údajov PayPal. Pomocou tejto brány sa realizujú platobné transakcie aj na mnohých ďalších serveroch. Dáta PayPal sú totiž uložené oddelene v zabezpečenej sieti a všetky finančné informácie týkajúce sa týchto účtov sú zakódované.

Obozretní by mali byť tí, ktorí používajú rovnaké heslá pre viac internetových prístupov. V rámci preventívnych opatrení by si ich mali zmeniť, aby sa k ním počítačoví zločinci nedostali.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu