Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jednotky odpadlíckeho generála zaútočili na parlament v Tripolise

Chalíf Haftár
Chalíf Haftár (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS – Vojaci neregulárnej armády pod vedením odpadlíckeho generála zaútočili dnes na budovu líbyjského parlamentu v hlavnom meste Tripolis, oznámila agentúra AP.

Prostredníctvom svojho hovorcu sa k útoku prihlásila samozvaná "Líbyjská národná armáda" pod vedením bývalého povstaleckého generála Chalífa Haftára. Cieľom operácie malo byť zatknutie politikov, ktorí podporujú islamistické milície.  Parlament je podľa hovorcu Haftárovej armády jadrom súčasnej krízy v krajine, keďže poskytuje ochranu extrémistickým skupinám islamistov. 

Jeden z poslancov uviedol, že útočníci vtrhli do budovy národného kongresu a podpálili ju, pričom vnikli aj do niektorých poslaneckých kancelárii, uviedla agentúra Reuters. Podľa správ svedkov boli útočníci vyzbrojení guľometmi, protilietadlovými zbraňami a reaktívnymi granátmi. Po začatí útoku vypukli v okolí parlamentu prudké boje a z budovy stúpal hustý dym. Ozbrojenci uzavreli všetky okolité ulice, takže situácia bola veľmi neprehľadná.   

Podľa správ líbyjských médií vojaci Haftárovej armády vyzbrojení guľometmi vopred varovali, že sa chystajú zaútočiť na parlament, takže bezpečnostná služba evakuovala z budovy všetkých poslancov. Haftárova samozvaná armáda tento týždeň podnikla ofenzívu voči islamistickým milíciám v nepokojnom meste Benghází na východe Líbye, a to bez poverenia vlády alebo armádneho velenia krajiny. Boje v Benghází si vyžiadali najmenej 70 životov. 

"Haftárovci" chcú podľa vlastných vyjadrení pokračovať v boji, až pokým Líbyu úplne nezbavia islamských militantov. Vláda obvinila generála z pokusu o štátny prevrat. On zase vyhlásil, že súčasná centrálna vláda ani parlament v Tripolise nemajú žiaden legálny mandát. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu