Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smrteľný vírus MERS sa šíri: Počet infikovaných rastie, podľahlo mu už 113 ľudí!

Vírus MERS
Vírus MERS (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Saudskoarabské úrady evidujú už 473 prípadov nákazy potenciálne smrteľným Blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Ochoreniu v krajine - za dva roky od identifikácie vírusu - celkovo podľahlo 133 ľudí, oznámilo v piatok saudskoarabské ministerstvo zdravotníctva.

Kráľovstvo zaznamenalo v uplynulých týždňoch výrazný nárast počtu infikovaných syndrómom MERS. Nové prípady súvisia predovšetkým s hromadným šírením ochorenia v nemocniciach v metropole Rijád a v druhom najväčšom meste krajiny Džidda. Veľkú časť nakazených tvoria zdravotnícki pracovníci.

V apríli tohto roku sa celkový počet identifikovaných prípadov MERS v Saudskej Arábii takmer zdvojnásobil a od začiatku mája sa zvýšil o ďalších 25 percent, uviedla agentúra Reuters.  

Do Saudskej Arábie budú v júli, počas moslimského ramadánu, prichádzať tisíce pútnikov, rovnako ako začiatkom októbra, kedy sa milióny veriacich vydávajú na tradičnú výročnú púť do Mekky.

Koronavírus MERS sa objavil na Blízkom východe v roku 2012 a vedci zatiaľ stále pátrajú po predpokladanom živočíšnom zdroji nákazy. MERS je príbuzný vírusu SARS, ktorý od svojho prvého objavenia sa v Číne v roku 2002 zabil v celom svete asi 800 ľudí. MERS môže spôsobiť kašeľ, horúčku a ťažký zápal pľúc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu