Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kontroverzný ekonomický experiment vo Švédsku: Pracovať budú len 6 hodín, dorazí to k nám?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

GOTHENBURG – Švédi zavádzajú zaujímavú novinku. Zamestnanci mesta Gothenburg by mali pracovať o 2 hodiny menej a dostávať za to rovnaký plat! Týždenne by odrobili iba 30 hodín, zatiaľ čo na výplatnej páske by si našli ten istý plat. Ide o prvý a unikátny prípad takéhoto druhu. Kto by to neprijal?

Kontroverzný ekonomický experiment skúšajú v druhom najväčšom švédskom meste Gothenburg. Tešiť sa na to môžu zamestnanci mestskej radnice. Sľubované zmeny majú zlepšiť podmienky pracovníkov či zvýšiť efektivitu.

Zamestnanci by si tieto výhody mali vychutnávať po dobu jedného roka. Vedľajším efektom môže byť aj zníženie celkovej nezamestnanosti, keďže jedna osoba odpracuje menej.

Zmeny majú na svedomí sociálni demokrati a strana zelených, ktorí ovládajú politickú situáciu v Gothenburgu.

„Po určitom čase porovnáme skupiny s rôznym pracovným časom a vyhodnotíme výsledky. Dúfame však, že potom, čo zamestnanci budú pracovať menej hodín, budú v lepšej mentálnej aj fyzickej kondícii a budú si brať menej zdravotnej dovolenky,“ povedal švédskym novinám zástupca mesta Mats Pilhem.

Aj tento pokus o efektivitu sa dostal pod paľbu kritiky opozície. Tvrdí, že je to absolútne nezmyselné pracovať menej za rovnaký plat, na ktorý sa skladajú daňový poplatníci celej krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu