Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Proruskí separatisti sa zmocnili vládnych budov v Horlivke!

Proruskí separatisti sa zmocnili vládnych budov v Horlivke Zobraziť galériu (3)
Proruskí separatisti sa zmocnili vládnych budov v Horlivke (Zdroj: SITA)

KYJEV - Proruskí separatisti obsadili dnes jednu z budov polície a radnicu vo východoukrajinskom meste Horlivka. Informovali o tom miestne médiá, ktorých správy potvrdil aj nemenovaný policajných zdroj v oblastnej metropole Doneck. Dodal, že v budove polície sa nenachádzali žiadne zbrane.

Podľa ukrajinských agentúr budovy obsadili ozbrojení muži s maskami na tvárach. V súvislosti s vývojom situácie v oblastiach na juhovýchode Ukrajiny dnes dočasný prezident Oleksandr Turčynov zvolal do Kyjeva gubernátorov všetkých oblastí.

Turčynov v utorok žiadal od ministra vnútra Arsena Avakova, aby odvolal z funkcií oblastných policajných riaditeľov v Luhanskej a Doneckej oblasti, kde separatisti pri obsadzovaní vládnych a policajných budov v uplynulých dňoch nenarazili na žiaden odpor polície. Jej príslušníci nezabránili ani útokom proruských prívržencov federalizácie Ukrajiny na mítingy sympatizantov kyjevskej vlády.

Proruskí separatisti sa zmocnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Turčynov zdôraznil, že "všetci príslušníci poriadkových síl, ktorí zradili vlasť a začali spolupracovať s teroristami" sa budú zodpovedať pred zákonom. Situácia na východe krajiny si podľa prezidenta vyžaduje "hĺbkovú výmenu (personálu) v radoch polície a tajnej služby".

Podľa agentúry Ukrinform v meste Doneck, kde v pondelok došlo k hromadnej bitke medzi príslušníkmi znepriatelených táborov, odvolali z funkcie dvoch policajných dôstojníkov. Ako príčina sa uvádza nezvládnutie povinností súvisiacich s ochranou verejného poriadku. V bitke bolo viacero ľudí zranených, pričom 13 z nich utrpelo stredne ťažké zranenia.

Proruskí separatisti sa zmocnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zastaviť vyčíňanie separatistov na východe Ukrajiny vyzvali dnes kyjevské vedenie aj predstavitelia ľudskoprávnych organizácií, vrátane lokálnej pobočky Human Rights Watch, ktorá separatistov kritizovala za útoky na radových obyvateľov východoukrajinských miest, ako aj na novinárov, i zajatie skupiny vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu