Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Historický moment pre Vatikán i celý svet: Katolícka cirkev má dvoch nových svätých!

Svätorečenie Jána Pavla II. a Jána XXIII. Zobraziť galériu (20)
Svätorečenie Jána Pavla II. a Jána XXIII. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František vyhlásil dnes za svätých svojich predchodcov Jána XXIII. a Jána Pavla II. - talianskeho pápeža, ktorý zvolal reformný druhý vatikánsky koncil, a prvého slovanského pápeža pochádzajúceho z Poľska.

Vyhlásenie nových svätcov oslávili aj v poľskom rodisku Jána Pavla II.

Tisícky priaznivcov zosnulého pápeža Jána Pavla II. sa dnes pri príležitosti jeho svätorečenia zúčastnili na svätej omši v poľských Wadowiciach - rodisku pápeža. Na veľkoplošnej obrazovke na námestí potom spoločne sledovali kanonizačný obrad, ktorý sa vysielal naživo z Vatikánu.  

Úradujúci pápež František vyhlásil dnes za svätého okrem spomínaného Jána Pavla II., prvého slovanského pápeža, aj Jána XXIII. - talianskeho pápeža, ktorý zvolal reformný druhý vatikánsky koncil. 

Na Námestí Jána Pavla II. vo Wadowiciach dnes panovala radostná atmosféra. Po svätorečení miestneho rodáka sa vzápätí za jasotu niekoľkotisícového davu vzniesli k oblohe stovky balónov vo farbách vatikánskej vlajky - žltej a bielej.    

"Ján Pavol II. bol vzorom hodným nasledovania pre mnohých ľudí, znamenitá osobnosť, ktorá urobila veľa dobrého pre ľudí, pre pokoj na Zemi. Bolo dôležité pre všetkých, nielen pre Poliakov, že takýto človek žil," uviedol počas slávnosti v centre Wadowíc Maciej Ziemiański z Krakova. 

Dnešná udalosť vo Vatikáne sa zapíše do dejín ako vôbec prvé svätorečenie súčasne dvoch pápežov. Jej historický význam zvýšila aj účasť Františkovho predchodcu, emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý pred rokom ako prvá hlava katolíckej cirkvi po šiestich storočiach odstúpil z funkcie. Dnešná slávnosť tak symbolicky spojila štyroch pápežov. Dvaja noví svätci sú pochovaní v hrobkách v Bazilike sv. Petra.

Vyhlásenie nových svätcov oslávili
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR)
Vyhlásenie nových svätcov oslávili
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR)

Pápež František vyzdvihol nových svätcov-pápežov za vieru a odvahu

Pápež František vyzdvihol pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II., ktorých dnes na kanonizačnej slávnosti vo Vatikáne vyhlásil za svätých, ako odvážnych mužov, ktorí pretrvali tragédie 20. storočia. Veriacich vyzval, aby nasledovali ich pamiatku verným nasledovaním ich učenia.

František v homílii počas omše na Námestí sv. Petra označil Jána XXIII. za "pápeža poddajnosti voči Duchu Svätému" a Jána Pavla II. za "pápeža rodiny", informoval Vatikánsky rozhlas.

"Boli to dvaja muži odvahy... a pred Cirkvou a svetom vydali svedectvo o Božej dobrote a milosrdenstve," povedal pápež. "Boli kňazmi, biskupmi a pápežmi 20. storočia. Prežili jeho tragické udalosti, tie ich však nepremohli. Silnejší v nich bol Boh, silnejšia bola viera v Ježiša Krista," citovala ho agentúra APA.

František vyhlásil svojich dvoch predchodcov za svätých príslušnou kanonizačnou formulou: "Ku cti Najsvätejšej Trojice, na vyzdvihnutie katolíckej viery a na zveľadenie kresťanského života, autoritou nášho Pána Ježiša Krista, svätých apoštolov Petra a Pavla a Našou vlastnou, po dôkladnom zvažovaní, opakovanom vzývaní Božej pomoci a vypočutí si rady mnohých Našich bratov v biskupskej službe, vyhlasujeme a definujeme blahoslavených Jána XXIII. a Jána Pavla II. za svätých, zapisujeme ich do zoznamu svätých a nariaďujeme, aby boli v celej Cirkvi nábožne uctievaní ako svätí. V mene Otca i Syna i Ducha Svätého," uviedol Vatikánsky rozhlas.

Vatikán odhadol, že na slávnosti sa v Ríme zúčastnilo približne 800.000 ľudí. Okolo 500.000 z nich zaplnilo Námestie sv. Petra a neďaleké ulice, zvyšní sledovali obrady na veľkoplošných obrazovkách rozmiestnených na ďalších námestiach v centre mesta. V čase začiatku bohoslužieb bola zaplnená nielen ulica vedúca do Vatikánu, Via della Conciliazione, ale aj okolité ulice i mosty cez rieky Tiber, uviedla agentúra AP.

 

Pozrite si záznam svätorečenia dvoch pápežov

ONLINE zo svätorečenia Jána Pavla II. a Jána XXIII. končí. Ďakujeme za pozornosť.

12:20 K pápežovi Františkovi podišli zástupcovia krajín z celého sveta vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča, aby mu podali ruku. Všetkým zúčastnením poďakoval a veriacim dal slávnostné požehnanie.

12:10  Pri kanonizácii oboch pápežov došlo k úpravám obvykle striktných pravidiel. Benedikt XVI. v prípade Jána Pavla II. upustil od požiadavky, podľa ktorej sa proces posudzovania svätorečenia môže začať najskôr päť rokov po blahorečení, pokým František rozhodol, že na vyhlásenie Jána XXIII. za svätého stačí jeden zázrak, dodáva Reuters.

12:01 Benedikt XVI. sedel počas omše vľavo od oltára, aby podľa agentúry AFP bol jasne odlíšený od úradujúceho pápeža. Benedikt prišiel celý v bielom a ako priateľ poľského pápeža Jána Pavla II. bol nadšene privítaní hlavne poľskými pútnikmi. "Dvaja svätí pápeži v nebi, dvaja pápeži na Svätopeterskom námestí," stálo na jednom z mnohých transparentov.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

12:00 Veriaci na námestí prijali sväté príjmanie a nasleduje modlitba.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

11:45 Jedna z veriacich počas bohoslužby omdlela a museli ju kriesiť záchranári. 

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

11:40 Prítomní na omši na námestí sv. Petra si dávajú znak pokoja. 

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

11:32 Vo svojej krátkej homílii pápež František označil Jána Pavla II. za pápeža rodiny.

11:25 Medzi veriacimi na námestí sú aj tisícky Slovákov. Do Ríma prišla aj rodina z obce Michal na Žitavou, ktorá do hlavného mesta Talianska vycestovala už vo štvrtok.  "Prišli sme hlavne celá rodina ďakovať za našich pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II., ktorý bol veľkým prínosom pre Slovensko," uviedol otec rodiny Peter. Na Námestí sv. Petra stoja už od desiatej večer.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

11:20  Na kanonizačnom obrade na Námestí sv. Petra v Ríme sa zúčastňuje aj prezident SR Ivan Gašparovič. Na slávnosti je prítomných približne 150 oficiálnych delegácií.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

11:15 Nasledujú prosby veriacich.

11:10 Nasleduje ďalšia z dôležitých častí kanonizácie - vyznanie viery. Vatikánskym námestím zaznieva modlitba "Verím v Boha". 

11:02 Pápež František po slávnostnom čítaní evanjleia začína kázeň.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

11:00 Obaja zosnulí pápeži sú považovaní za najobľúbenejšie a najvplyvnejšie hlavy katolíckej cirkvi v novodobých dejinách. Ján Pavol II. stál na čele cirkvi od roku 1978 do svojej smrti v roku 2005 a prispel k pádu komunistických režimov vo východnej a strednej Európe. Ján XXIII., ktorý bol pápežom v rokoch 1958 až 1963, zvolal historický druhý vatikánsky koncil, ktorého úlohou bolo reagovať na potreby modernej doby.

10:52 V tomto momente je prednášané evanjelium, ktoré sa týka neveriaceho Tomáša, ako ho Ježiš vyzval, aby vložil prsty do jeho rán po ukrižovaní.

10:45 Pápež pobozkal relikviu Jána Pavla II., ktorú dostal od ženy menom Floribeth Mora, ktorá bola zázračne vyliečená po tom, čo sa k zosnulému pápežovi modlila.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

10:40 Odhaduje sa, že okrem desiatok tisíc ľudí priamo na námestí kanonizáciu v priamom televíznom prenose sledovali vyše dve miliardy ľudí na celej Zemi.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

10:30  Ide o vôbec prvé svätorečenie súčasne dvoch pápežov. Udalosť nabrala na význame aj účasťou Františkovho predchodcu, dnes emeritného pápeža Benedikta XVI.

10:20 Po svätorečení sa začína bohuslužba slova. 

10:15 Súčasný najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi František vyhlásil za svätých bývalých pápežov Jána Pavla II. a Jána XXIII. 

9:00  Program na Svätopeterskom námestí začal o 9:00 modlitbou korunky Božieho milosrdenstva so spevom Zboru Rímskej diecézy a sláveniu predchádzal spev litánií ku všetkým svätým. 

8:50 Mnohí pútnici, aj celé rodiny, čakali od sobotňajšieho večera na polkilometrovej hlavnej ulici vedúcej do Vatikánu, Via della Conciliazione, ktorá bola celkom zaplnená. Niektorí tam prespali, iní strávili noc modlitbami v 11 rímskych kostoloch, v ktorých sa konali vigílie pred kanonizačnou slávnosťou. Prístup na námestie otvorili pred úsvitom o 5.30 h.

V davoch jasne prevažovali Poliaci, ktorí si prišli uctiť svojho milovaného rodáka Karola Wojtylu - Jána Pavla II. Na Svätopeterskom námestí a uliciach okolo Vatikánu - zaplnených spacími vakmi, batohmi či skladacími stoličkami - bolo vidno stovky poľských zástav.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Talianske ministerstvo vnútra odhadlo, že vo Vatikáne, na okolitých uliciach a na veľkoplošných obrazovkách na neďalekých námestiach bude sledovať omšu so svätorečením približne milión ľudí. Ide o najväčšie davy od blahorečenia Jána Pavla II. v máji 2011.

O bezpečnosť sa stará 10.000 policajtov a vojakov, ako aj osobitné zdravotnícke tímy. Veľké časti Ríma uzavreli pre dopravu. Účasť potvrdili delegácie z vyše 90 krajín, Slovensko zastupuje prezident Ivan Gašparovič.

Vatikán v sobotu ukončil týždne dohadov a potvrdil, že na kanonizácii sa zúčastní aj emeritný pápež Benedikt XVI. - spolu s pápežom Františkom, ako aj približne 150 kardinálmi, 1000 biskupmi a 6000 kňazmi.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Súčasný pápež a jeho predchodca, ktorý odstúpil, budú koncelebrovať verejnú omšu vôbec po prvý raz v histórii katolíckej cirkvi. Rovnako po prvý raz vyhlásia spoločne za svätých dvoch niekdajších pápežov.

"Štyria pápeži na jednej slávnosti - je úžasné vidieť to a byť pri tom, pretože to sú dejiny písané pred našimi očami," citovala jedného z poľských návštevníkov, Davida Halfara, agentúra AP.

Historický moment pre Vatikán
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes zúčastní na slávnostnom obrade svätorečenia blahoslavených pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II. Kanonizačnému obradu na Námestí sv. Petra v Ríme bude predsedať pápež František. Na slávnosti bude prítomných približne 150 oficiálnych delegácií.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu