Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrozí svetu problém? Ebola v Afrike už zabila najmenej 93 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikepedia/Ayacop)

BAMAKO/CONAKRY - Epidémia horúčky ebola v oblasti Západnej Afriky si už vyžiadala najmenej 93 životov. Prvé potenciálne prípady nákazy zaznamenali aj úrady v štáte Mali, oznámila dnes agentúra Reuters.

Najviac, minimálne 86 obetí hlásia z Guiney, kde epidémia vypukla zhruba pred dvoma mesiacmi. Ochorenie sa rozšírilo už aj do susedných štátov Libéria a Sierra Leone. Libérijské úrady doteraz potvrdili sedem úmrtí. 

Humanitárna organizácia Lékari bez hraníc varovala pred rizikom vypuknutia bezprecedentnej epidémie, vzhľadom na slabú úroveň zdravotníctva v chudobnom západoafrickom regióne. 

Zahraničné ťažiarske spoločnosti už kvôli ebole pozastavili svoje aktivity v Guinei a evakuovali z krajiny časť svojich zahraničných zamestnancov. V stave pohotovosti sú aj zdravotníci vo Francúzsku, ktoré si udržuje blízke vzťahy s niekoľkými svojimi bývalými kolóniami v západnej Afrike. 

V štáte Mali, ktorí taktiež susedí s Guineou, v posledných dňoch umiestnili do karantény troch potenciálnych nakazených. Oznámili to dnes malijské úrady s tým, že v súčasnosti čakajú na analýzu vzoriek, vykonávanú v laboratóriách v USA. 

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami infikovaných jedincov. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie a miera úmrtnosti dosahuje 50-90 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu