Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské zemetrasenie silnejšie ako vo Fukušime: Hlásia obete aj cunami!

Čile zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,2 Zobraziť galériu (13)
Čile zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,2

SANTIAGO - Najmenej päť mŕtvych si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,2, ktoré v noci nadnes zasiahlo severné pobrežie Čile a spôsobilo zatiaľ len menšie vlny cunami. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov pobrežných miest na severe krajiny. Oznámil to čilský minister vnútra Rodrigo Penailillo. Zemestrasenie je silnejšie, ako bolo pri tragických udalostiach v Japonsku pred tromi rokmi. Vtedy namerali seizmológovia magnitúdu 7,1.

18:04 V častiach postihnutých zemetrasením vyhlásili stav katastrofy.

15:10 Prístavné mestečko Iquique hlási 70 až 80 poškodených lodí.

14:30 Starosta pohraničného mesta Arica uviedol, že v rámci protipovodňových opatrení bola uzavretá hranica s Peru.

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: eldinamo.cl)

14:25 O 8:07 miestneho času zaznamenali na severe krajiny ďalšie zemestresanie o veľkosti 5,2 stupňov Richterovej stupnice asi 96 kilometrov od mesta Pisagua. O pár minút neskôr sa triasla zem aj v 100 kilometrov vzdialenej oblasti od predchádzajúceho otrasu. Tentoraz namerali 4,8 stupňov.

13:45 Národný úrad pre mimoriadne situácie (ONEMI) patriaci pod ministerstvo vnútra počas dňa predloží správu o posúdení škôd.

13:35 Čilský minister vnútra Rodrigo Peňailillo upresnil informácie o šiestich obetiach zemetrasenia. Ide o štyroch mužov a dve ženy. Niektorí z nich zomreli na infarkt a ďalší po závale padajúcimi stenami. Podľa doterajších správ traja ľudia utrpeli vážne zranenia.

13:02 Vyhlásené varovanie pred prívalovou vlnou už úrady odvolali.

12:48 Zrušené lety sa dotkli približne 4500 cestujúcich.

12:20 Počet obetí vzrástol na šesť. Varovanie pred vlnami cunami platí už pre celé čilské pobrežie.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo asi 100 kilometrov severozápadne od prístavu Iquique v hĺbke asi 20 kilometrov pod morom. Oblasť zasiahlo najmenej desať silných následných otrasov. Tisíce ľudí zostali bez elektrickej energie a množstvo ciest je neprejazdných po zosuvoch pôdy a bahna. Otrasy pocítili aj v susednom Peru a bolívijskom hlavnom meste La Paz. Čilská vláda zasadila v postihnutých oblastiach armádu.

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Guvernér provincie Iquique Gonzalo Prieto pre miestnu rozhlasovú stanicu Cooperatíva uviedol, že v dôsledku zemetrasenia zomreli v jeho regióne dvaja ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Starosta mesta Tarapaca ohlásil úmrtie dvoch miestnych obyvateľov, ktorých vek nezverejnili, a pripísal ho srdcovému infarktu spôsobeného zemetrasením.

Zo ženskej väznice po zemetrasení a oznámení hrozby vlny cunami utieklo vyše 300 zajatkýň. "Do oblasti okolo mesta Iquique pošleme približne 100 členov osobitných jednotiek, ktorých úlohou bude problém vyriešiť," oznámil minister vnútra Rodrigo Penailillo. Nekonkretizoval, ako zajatkyne opustili väznicu.

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Vzhľadom na intenzitu zemetrasenia sa zdá, že latinskoamerická krajina sa vyhla výraznejším škodám. Zničených zostalo len niekoľko desiatok domov, zosuvy pôdy zablokovali viacero ciest, mnohé domácnosti boli bez elektrickej energie. Poškodené je aj letisko, pričom niekoľko obchodov a prevádzok zachvátil požiar.

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) pôvodne informoval, že pri Čile došlo o 20.46 h miestneho času k zemetraseniu s magnitúdou 8, no neskôr jeho intenzitu zvýšilo na 8,2. Po prvom zemetrasení nasledovalo najmenej desať silných dotrasov vrátane jedného z magnitúdou 6,2.

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Najnovšie zemetrasenie nadviazalo na sériu otrasov, ktoré odštartovalo 17. marca silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7 a vyžiadalo si evakuáciu takmer 100.000 osôb žijúcich v prevažne pobrežných oblastiach.   

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Vydali varovanie pred cunami

 

Výstrahu pred prívalovou vlnou cunami vydali pre Havaj po silnom zemetrasenie s magnitúdou 8,2, ktoré v noci nadnes zasiahlo severné pobrežie Čile. Neočakáva sa však, že vlny zaplavia vnútrozemské oblasti tohto amerického štátu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.  Stupeň výstrahy, ktorú pre Havaj vydalo Tichomorské centrum pre varovanie pred cunami, je menej závažný ako stupeň varovania pred prívalovou vlnou, ktorý by podnietili očakávania rozsiahlych záplav v oblasti.

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Nariadili evakuáciu, vraj príde ďalšie ešte väčšie

V meste Arica, ktoré je najviac zasiahnuté, utrpelo ľahšie zranenia viacero osôb. Otrasy bolo cítiť v susednom Peru i výškových budovách v bolívijskej metropole La Paz.   Americký geofyzikálny inštitút (USGS) pôvodne informoval, že pri Čile došlo o 20.46 h miestneho času k zemetraseniu s magnitúdou 8, no neskôr jeho intenzitu zvýšilo na 8,2. Po prvom zemetrasení nasledovalo najmenej desať silných dotrasov vrátane jedného z magnitúdou 6,2.

Geológovia varujú, že dnes alebo zajtra očakávajú ešte väčšie zemetrasenie v tejto oblasti. Mohlo by ísť o najväčšie zemetrasenie za posledných 50 rokov. Uviedol Mark Simons pre CNN.

Niektoré cesty na severe Čile zasypala zosúvajúca sa pôda. Niektoré pobrežné oblasti zasiahli približne dvojmetrové vlny. Národný úrad pre mimoriadne situácie (ONEMI) patriaci pod ministerstvo vnútra oznámil, že najväčšie vlny cunami by mali zasiahnuť ostrovy Juana Fernándeza patriace do regiónu Valparaíso a ležiace takmer 700 kilometrov západne od čílskeho pobrežia. Varovanie pred cunami bude platiť najmenej šesť hodín po zemetrasení, oznámil čilský minister vnútra Rodrigo Penailillo. Tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC) so sídlom na Havaji vydalo varovanie pred vznikom vĺn cunami pre celé tichomorské pobrežie Latinskej Ameriky.  Evakuáciu obyvateľov nariadili okrem čilských i úrady v Peru, najmú v prímorskom letovisku Boca del Rio.

Rekordné zemestrasenie v Chile

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Čile zasahujú zemetrasenia rôznej intenzity takmer každý deň. Vyskytlo sa tam aj najsilnejšie zaznamenané zemetrasenie s magnitúdou 9,5, ktoré si v roku 1960 vyžiadalo viac ako 5000 obetí. Pri zemetrasení s magnitúdou 8,8 a následnej vlne cunami zahynulo v strednej časti Čile vyše 500 ľudí a zničených bolo 220.000 domov.

Južnú Ameriku zasiahlo obrovské
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Zoznam najsilnejších zemetrasení

 

Toto je zoznam najsilnejších zemetrasení 21. storočia vo svete s magnitúdou viac ako 8,0 stupňov Richterovej stupnice.


26. decembra 2004 - Indonézia - Pri katastrofálnom ničivom zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami prišlo o život alebo je nezvestných najmenej 283.543 ľudí. Otrasy pôdy, ktorých epicentrum bolo v blízkosti indonézskej Sumatry, mali intenzitu až 9,15 stupňa Richterovej stupnice. Postihnuté boli Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maldivy a Bangladéš. Otrasy boli značne citeľné aj v Malajzii a Singapure.

28. marca 2005 - Indonézia - V blízkosti severného pobrežia ostrova Sumatra pripravilo zemetrasenie s magnitúdou 8,7 o život 1000 ľudí. Epicentrum bolo pri ostrove Nias a zničilo jeho hlavné mesto. Ostrov leží asi 1400 kilometrov na severozápad od hlavného mesta Jakarty.

12. septembra 2007 - Indonézia - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0 zasiahlo indonézsku Sumatru. Upozornenie pred cunami následne vyhlásili úrady v Indonézii, Malajzii a na Srí Lanke, pre vybrané ostrovy aj v Indii a Austrálii. V celom regióne evakuovali niektoré úrady a budovy.

30. septembra 2009 - Samoa - Japonská meteorologická agentúra varovala pred cunami pozdĺž jej východného pobrežia, keď silné zemetrasenie zasiahlo ostrov Samoa v Tichom oceáne. Varovanie prišlo po tom, ako zemetrasenie s magnitúdou 8,3 spôsobilo cunami na ostrovoch Samoa a Americká Samoa. Epicentrum zemetrasenia bolo približne 190 kilometrov juhozápadne od Americkej Samoy v hĺbke 33 kilometrov.

27. februára 2010 - Čile - Silné zemetrasenie zasiahlo strednú časť Čile. Úrady informovali, že prírodná katastrofa si vyžiadala 452 mŕtvych a 96 ľudí zostalo nezvestných. Zemetrasenie s magnitúdou 8,8 a následné cunami spôsobili materiálne škody v odhadovanej výške 30 miliárd dolárov.

11. marca 2011 - Japonsko - Severovýchodnú časť Japonska zasiahlo veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Otrasy vyvolali cunami vo výške desiatok metrov, ktoré spôsobili obrovské škody. Približne 19.000 ľudí zahynulo alebo sú nezvestní. Japonský výskumný tím zistil, že cunami dosiahlo v pobrežnom meste v prefektúre Iwate výšku 38,9 metra. Vlna strhla autá, nákladné vozidlá, najmenej 18.000 domov bolo zničených, ďalších viac ako 130.000 domov bolo poškodených. Najviac postihnutými boli prefektúry Mijagi, Iwate a Fukušima. Zemetrasenie otriasalo niekoľko minút aj budovami v hlavnom meste Tokio, takmer 400 kilometrov južne od epicentra. Epicentrum bolo v hĺbke 24 kilometrov a približne 130 kilometrov východne od mesta Sendai v prefektúre Mijagi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu