Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecko zvažuje vojenskú pomoc východoeurópskym členom NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko zvažuje, že ponúkne vojenskú podporu niektorým východoeurópskym členom NATO v reakcii na pripojenie Krymu k Rusku. S odvolaním sa na nemecký časopis Der Spiegel o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Nemecko, ktorého diplomatický vplyv na svetovej scéne je oveľa menší než jeho ekonomická sila, chce zaujať aktívnejšiu medzinárodnú rolu a kancelárka Angela Merkelová i jej minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier sa angažujú v snahe vyriešiť ukrajinskú krízu, konštatovala agentúra. Vzhľadom na minulosť Nemecka sú však jeho vojenské misie v zahraničí veľmi citlivou otázkou.

Der Spiegel uviedol, že nemecké ministerstvo obrany je pripravené dať k dispozícii šesť lietadiel na posilnenie hliadkovania v Pobaltí. Počet lietadiel NATO tam má byť zvýšený najmenej dvojnásobne.

Der Spiegel tiež citoval vyjadrenia Steinmeiera o tom, že je dôležité, aby si NATO zachovalo rozvážnosť a nenechalo sa zatiahnuť do vojenskej eskalácie. "Naši partneri zároveň vedia, že sa bezvýhradne hlásime k solidárnosti v aliancii, a to nielen v dobrom počasí," povedal minister pre časopis.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany v reakcii na správu uviedla, že o akejkoľvek armádnej misii musia najskôr rozhodnúť politici. V prípade politického rozhodnutia sa však môže armáda zúčastniť na dohľade nad vzdušným priestorom s lietadlami AWACS nad Rumunskom a Poľskom, ako aj na výcvikových letoch v rámci leteckých hliadok NATO nad pobaltskými štátmi.

Vyslanie šiestich vojenských lietadiel do pobaltských štátov tento týždeň oznámilo Dánsko a Francúzsko avizovalo, že tam môže vyslať šesť lietadiel, ak NATO rozhodne o posilnení obranných opatrení.

Prezident USA Barack Obama tento mesiac uviedol, že NATO by malo posilniť svoju prítomnosť v partnerských štátoch východnej Európy, ktoré sa cítia byť zraniteľné zo strany Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu