Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Drahá návšteva Obamu v Belgicku: Bude to stáť vyše 10 miliónov eur!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

BREUSEL - Lietadlo s americkým prezidentom Barackom Obamom "Air Force One" pristálo podľa harmonogramu v Bruseli dnes večer o 21.30 h. Belgické médiá upozornili, že ani nie 24-hodinová návšteva prezidenta USA v Belgicku vyjde štátnu pokladnicu na vyše desať miliónov eur.

Prezident USA strávi noc v 27-poschodovom hoteli "The Hotel" (bývalý Hilton) v širšom centre mesta. Rušná obchodná štvrť s kinami, barmi a reštauráciami a dvoma zastávkami metra bola vo večerných hodinách uzavretá pre verejnú premávku a počas 17 hodín bude pod prísnou kontrolou bezpečnostných síl.

Policajti a agenti tajných služieb v priebehu dňa skontrolovali odpadové kanály v okolí aj verejné priestranstvá za pomoci psov vycvičených na vyhľadávanie výbušnín a smetné koše boli utesnené.

Po stredajšom summite EÚ-USA a návšteve v sídle NATO privíta amerického prezidenta o 17.00 h v kultúrnom centre Bozar belgický kráľ Filip. Obama pred kráľom a asi 2000 hosťami prednesie jediný prejav v rámci svojho európskeho turné.

"Nebude to tradičná tlačová konferencia. Pôjde o deklaráciu, o unikátny prejav, možno o jediný počas jeho dvoch prezidentských období, ohľadom vzťahov medzi Európou a Amerikou," uviedol generálny riaditeľ Múzea krásnych umení Paul Dujardin.

Dujardin priznal, že členovia americkej ochranky strávili niekoľko týždňov preverovaním podmienok a kontrolou priestorov Bozaru, aby sa uistili, že to bude "správne miesto" pre vystúpenie prezidenta Obamu.

Hoci je Brusel vďaka summitom EÚ a stretnutiam NATO zvyknutý na rôzne obmedzenia, prípravy na príchod Obamu sú nevídané. Náklady na zabezpečenie návštevy, bezpečnosti a sprievodného programu vyjdú štátnu kasu na vyše desať miliónov eur. Túto sumu v rozhovore pre médiá naznačil bruselský primátor Yvan Mayeur.

Obama, ktorý Brusel vo funkcii prezidenta USA ešte nenavštívil, priviezol so sebou 900-členný sprievod, vrátane 45 vozidiel a troch nákladných lietadiel. Bruselské nemocnice sú v stave zvýšenej pohotovosti a americké vojenské vrtuľníky už minulý týždeň dostali povolenie na prelety nad mestom.

Belgicko na tento účel zmobilizovalo 350 členov polície a armády na motocykloch, ktorí zabezpečujú presuny amerického prezidenta v rámci summitu EÚ-USA a návštevy centrály NATO.

Stredajšiu doobedňajšiu návštevu Obamu na vojenskom cintoríne vo Wevelgeme, na západe Belgicka, kde je pochovaných vyše 47.000 vojakov padlých v prvej svetovej vojne, má pokrývať deväť vojenských vrtuľníkov. Kladenie vencov bude v prítomnosti belgického kráľa Filipa a premiéra Elia di Rupa.

Z cintorína sa americký prezident presunie do Bruselu na summit EÚ-USA, kde bude rokovať s prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom a predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom. Následne ho čaká návšteva ústredia NATO a stretnutie s generálnym tajomníkom aliancie Andersom Foghom Rasmussenom.

V stredu večer prezident USA odletí z Bruselu do Ríma, kde má na programe aj stretnutie s pápežom Františkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu