Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragédia v Afrike: Po prevrátení člna sa utopilo najmenej 107 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAMPALA - Prevrátenie preplneného člna na Albertovom jazere medzi Konžskou demokratickou republikou a Ugandou v sobotu neprežilo najmenej 107 ľudí.

Ugandská polícia údaj zverejnila po tom, ako záchranári cez víkend vytiahli z vody telá mnohých obetí, medzi ktorými prevládajú ženy. Podľa oblastného veliteľa Charlesa Ssebambuliddeho sa tiež potvrdilo, že v plavidle sa nachádzalo vyše 150 pasažierov, prevažne konžských utečencov, spolu s ich batožinou, zatiaľ čo normálna obsaditeľnosť bola 80 osôb. Nešťastie údajne prežilo iba 41 ľudí. Polícia čln po vytiahnutí na breh zadržala ako dôkaz.

Na tragédiu reagoval i vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres, ktorý je podľa vlastných slov "hlboko šokovaný". Podľa vyhlásenia jeho úradu v Ženeve sa mohlo na palube nachádzať až 250 ľudí, pričom išlo o jeden z dvoch člnov prepravujúcich konžských utečencov naspäť do vlasti. OSN uvádza, že v Ugande sa momentálne nachádza vyše 320-tisíc utečencov zo susedných krajín zmietaných násilím, z ktorých vyše 175-tisíc pochádza z Konga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu