Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smrtiaca krvácavá horúčka má 34 obetí: Spôsobil ju vírus ebola!

ebola
ebola (Zdroj: wikepedia/Ayacop)

KONAKRY - Viac ako tri desiatky mŕtvych si podľa novej bilancie zatiaľ v africkej Guinei vyžiadala epidémia krvácavej horúčky. Ochorenie spôsobil nebezpečný vírus ebola, povedal dnes agentúre AFP činiteľ na tamojšom ministerstve zdravotníctva.

Ministerstvo doteraz o pôvode šíriacej sa krvácavej horúčky neinformovalo. V piatok zverejnilo bilanciu, podľa ktorej od 9. februára nákaze podľahli skoro tri desiatky ľudí.
 
Najnovšia bilancia hovorí o 49 nakazených, z ktorých 34 neprežilo. Prvé výsledky diagnostických testov vo francúzskom Lyone potom podľa šéfa oddelenia prevencie na guinejskom ministerstve zdravotníctva ukázali, že pôvodcom nákazy je ebola.
 
Tento veľmi nákazlivý vírus spôsobuje hemoragickú horúčku a smrť až u 90 percent nakazených. Nie je proti nemu známa protilátka. Medzi primátmi a tiež medzi ľuďmi sa šíri priamym kontaktom, napríklad krvou a telesnými sekrétmi, ale aj sexuálnym stykom a dotykom pozostatkov zosnulého.
 
Podľa spisu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a tamojšieho činiteľa sa nákaza už možno rozšírila do susednej Sierra Leone, napísala dnes agentúra Reuters.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu