Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Talianske lode zachytili za 48 hodín vyše 2100 migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianske námorné sily a pobrežná stráž zachránili za uplynulých 48 hodín viac než 2100 migrantov, ktorí smerovali v 15 lodiach zo severnej Afriky do Európy. Oznámili to dnes talianske úrady.

V noci nadnes zachytili talianske plavidlá v rámci námornej operácie vo vodách južne od Sicílie 13 lodí s utečencami. Na ich palubách bolo 1532 ľudí vrátane početných žien a detí, oznámili talianske námorné sily. Na záchrannej operácii sa podľa nich zúčastnili aj tri obchodné lode.

Ešte v pondelok večer vzali južne od ostrova Lampedusa talianske plavidlá na svoje paluby 596 ľudí z dvoch preplnených lodí. Migrantov prevažne zo Sýrie, palestínskych území a Eritrey by mali v priebehu dnešného dňa dopraviť na Sicíliu, informovali svetové tlačové agentúry.

Taliansko zápasí už celé desaťročia s neustálym prílevom migrantov, ktorí sa v malých a nebezpečných lodiach vydávajú na riskantnú cestu zo severnej Afriky na taliansky ostrovček Lampedusa, ležiaci na polceste medzi Tuniskom a Sicíliou. Problém utečencov však výrazne vzrástol od udalostí tzv. arabskej jari v roku 2011 i od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii.

Od viacerých vlaňajších tragédií pri Lampeduse, pri ktorých sa v mori utopili stovky migrantov, posilnilo Taliansko námorné a letecké hliadky južne od svojho pobrežia, keď na jeseň za podpory ďalších krajín spustilo operáciu Mare Nostrum, poukazuje rakúska agentúra APA. Očakáva sa, že prílev utečencov znova vzrastie po jarnom zlepšení počasia a podmienok na plavbu.

Podľa posledných údajov agentúry Frontex, zameranej na ochranu vonkajších hraníc EÚ, vstúpilo do Európy ilegálne cez Lampedusu a ďalšie časti sicílskeho regiónu Talianska len v treťom štvrťroku 2013 viac ako 20.000 ľudí. Išlo o takmer polovicu všetkých ilegálnych prekročení vonkajších hraníc členských štátov únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu