Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za brutálnu vraždu manželov uložil súd doživotie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: policie.cz)

OSTRAVA - Trojicu mužov obžalovaných z lúpežnej vraždy manželského páru z Bohumína na Karvinsku odsúdil dnes Krajský súd v Ostrave na doživotie a na výnimočné tresty 30 a 27 rokov väzenia. Muža (67) a jeho o osem rokov mladšiu ženu odsúdení vlani vo februári najprv zastrelili v garáži v Sliezskej Ostrave.

Telá potom v garáži zakopali do vopred pripraveného hrobu. Z domu obetí si podľa obžaloby odniesli najmenej 230.000 korún.

Zavraždeného muža podľa obžaloby vylákal k sebe do garáže tridsaťosemročný Michal Zagorje, ktorý sa s obeťami poznal najlepšie. Súd mu uložil výnimočný trest 30 rokov väzenia. Prepadnutie potom vykonali päťdesiatpäťročný Jiří Bohdálek a štyridsaťdvaročný Lumír Moric. Bohdálek má ísť do väzenia na 27 rokov a Moric na doživotie. Všetci odsúdení boli zaradení do väznice so zvýšenou ostrahou.

Podľa výpovedí muži prepadnutie pripravili, pretože mali veľké dlhy a boli vo finančnej tiesni. Vyhliadnutých mali niekoľko potenciálnych obetí, ale títo ľudia mali peniaze v banke alebo v nehnuteľnostiach, zatiaľ čo trojica potrebovala finančnú hotovosť. Práve u zavraždeného muža si boli istí, že hotovosť bude mať. Trojica očakávala, že by v jeho dome mohlo byť až päť miliónov korún.

Zagora na súde tvrdil, že podľa pôvodného plánu chceli muža len prinútiť, aby im prezradil, kde má schované peniaze. Jeho vražda ani vražda jeho manželky údajne nebola plánovaná. Do garáže si ale odsúdení pripravili napríklad betón, lúh, putá či pásky, ktoré údajne mali slúžiť na zastrašenie prepadnutého muža. Súd však tomuto tvrdeniu neuveril a naopak sa priklonil k výpovedi Bohdalku, ktorý priznal, že trojica dopredu všetko naplánovala.

Podľa sudcu Miroslava Muchu bol prípad riešený ako spolupáchateľstvo, a nebolo tak pre súd podstatné určiť, kto priamo obete zastrelil. Počínanie trojice sudca označil ako likvidačný útok . "Išlo o popravu, " povedal Mucha. Podľa súdu sú všetci traja muži plne trestne zodpovední. Prokurátor aj všetci odsúdení si ponechali lehotu na rozmyslenie.

Rozsudok sudca vyniesol pred zaplnenenou súdnou sieňou. Na vyhlásenie sa prišli pozrieť napríklad aj susedia zavraždených. Podľa nich boli zavraždení manželia veľmi priateľskí a nekonfliktní. Podľa známej obetí Věry Rapkové mal súd doživotné tresty udeliť všetkým. "Bolo to plánované, prichystali sa na to všetci, " povedala po vyhlásení rozsudku Rapková.

Polícia po manželoch pátrala dva týždne, potom čo ich zmiznutie ohlásila ich dcéra. Podľa policajtov boli páchatelia úplne presvedčení, že telá polícia nenájde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu