Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vatikán: Katolícka cirkev potrebuje viac žien

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Katolícka cirkev by mala mať viac žien na všetkých úrovniach organizačnej a riadiacej štruktúry. Vyhlásil to dnes v interview vysokopostavený a vplyvný nemecký kardinál Walter Kasper, ktorý má blízko k pápežovi Františkovi.

"Myslím si, že ženy by mali byť prítomné na všetkých úrovniach, dokonca aj na pozíciách s maximálnou zodpovednosťou," povedal kardinál Kasper pre denník talianskych biskupov Avvenire. "Cirkev bez žien je ako zmrzačené telo," dodal.

Minulý mesiac František požiadal Kaspera, uznávaného teológa, aby predniesol úvodnú prednášku na stretnutí kardinálov, ktorí diskutovali o sporných záležitostiach rodiny - ako je napríklad úloha žien v cirkvi a postoj cirkvi k rozvodom.

Tieto témy budú aj v centre synody - mimoriadneho stretnutia biskupov z celého sveta - ktorá je naplánovaná vo Vatikáne na október.

Nie sú žiadne náznaky, že pápež v rámci reforiem cirkvi uvažuje o tom, že by boli vysväcované aj ženy.

Kasper však uviedol, že ženy by mali viesť pápežské rady - akési ministerské orgány v rámci Rímskej kúrie - a zastávať druhé najdôležitejšie funkcie v kongregáciách, teda v najvyšších úradoch kúrie, ktoré by naďalej riadili vysokopostavení duchovní.

Ženy by sa mohli takisto starať o finančné a administratívne záležitosti Vatikánu a predsedať jeho súdom, navrhol Kasper.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu