Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty vo Venezuele pokračujú: Počet obetí stúpol na 15

Protesty vo Venezuele
Protesty vo Venezuele (Zdroj: SITA)

CARACAS - Desiatky barikád dnes opäť blokujú ulice venezuelskej metropoly Caracas, kde prívrženci opozície chystajú ďalšie protivládne demonštrácie.

Kvôli blokádam nefunguje časť verejnej dopravy, v uliciach stojí dlhé kolóny áut. Podľa médií stúpol počas pondelka počet obetí viac ako dva týždne trvajúcich nepokojov na pätnásť. Prezident Nicolás Maduro chce dnes vymenovať nového veľvyslanca v USA, keď minulý týždeň v súvislosti s protestmi vykázal zo zeme troch amerických diplomatov.

Skupina študentských organizátorov protestov zvolala na dnešné dopoludnie miestneho času veľký pochod, ktorý má okrem iného podporiť prepustenie uväzneného organizátora protestov Leopolda Lópeza. Ten je podľa opozičných aktivistov už týždeň držaný v nevyhovujúcich podmienkach väzobnej cely. Stovky policajtov sú pripravené pri protestoch zasiahnuť, niektorí z nich už dnes ráno podľa denníka El Universal začali rozoberať časť barikád. K stretom s demonštrantami zatiaľ nedošlo.

Bezpečnostné zložky sú prvýkrát od vypuknutia protestov pod tlakom, pretože vyšlo najavo, že najmenej sedem z 15 obetí násilností zomrelo na následky strelných zranení gumovými projektilmi do hlavy. Prokuratúra dnes oznámila, že plánuje primeranosť policajných zásahov vyšetrovať. Počas policajných akcií utrpelo zranenia vyše 150 ľudí. 

Masové protesty, ktoré sú najťažšie skúškou Madurovej vlády po desiatich mesiacoch od nástupu do funkcie, začali druhý februárový týždeň. Protestujúci vytýkajú vláde neschopnosť bojovať s vysokou infláciou alebo rastom kriminality, rovnako ako s korupciou či nedostatkom základného tovar v obchodoch.

Maduro zatiaľ všetky ústupky smerom k opozícii odmieta a v pondelok sa neuskutočnila ani jeho ohlásená schôdzka s opozičným vodcom Henrique Caprilesem. K pokojnému vyriešeniu situácie vyzvalo v pondelok vládu i opozíciu mnoho významných osobností, na Madura sa s apelom na rokovaní s oponentmi obrátil aj Biely dom. 

Prezident, ktorý minulý týždeň obvinil troch amerických diplomatov z prípravy útoku na socialistickú vládu a vykázal ich z krajiny, však v reakcii na pondelkové slová z Washingtonu trochu zmenil rétoriku. Dnes sa po viac ako troch rokoch chystá opäť obsadiť prázdny post venezuelského veľvyslanca v USA a pokračovať v miernom aproximácii vzťahov oboch krajín, ktoré sú napäté už od vlády jeho predchodcu Huga Cháveza.

Spojené štáty dnes ale v reakcii na vykázanie diplomatov z počiatku minulého týždňa urobili podobný krok, keď vyhlásili za nežiadúce osoby dvoch prvých tajomníkov a jedného druhého tajomníka na venezuelskej ambasáde vo Washingtone. "Dostali 48 hodín na opustenie Spojených štátov," uviedlo americké ministerstvo zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu