Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dočasný prezident Turčynov: Vrátime sa na cestu európskej integrácie

Oleksandr Turčynov
Oleksandr Turčynov (Zdroj: wikipedia.org)

KYJEV - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prisľúbil, že sa Ukrajina vráti na cestu európskej integrácie. Súčasne zdôraznil potrebu zlepšenia vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou, oznámila agentúra Reuters.

Turčynov v prejave k národu načrtol enormnú náročnosť problémov, ktoré bude musieť riešiť nové vedenie krajiny po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča. 

"Uvedomujeme si dôležitosť vzťahov s Ruskou federáciou a sme pripravení na dialóg s ruským vedením v záujme vybudovania vzťahov s touto krajinou na novej, skutočne spravodlivej a dobrej susedskej báze," vyhlásil úradujúci prezident. 

Ďalšou zahraničnopolitickou prioritou je podľa neho návrat Ukrajiny na "cestu európskej integrácie" a do "rodiny európskych národov".

Za kľúčovú úlohu označil stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky, ktorá sa podľa Turčynova v súčasnosti nachádza v štádiu predchádzajúcom defaultu a "smeruje ku katastrofe". Nová vláda sa bude snažiť zabrániť ďalšiemu ekonomickému úpadku, stabilizovať kurz meny a garantovať včasné vyplácanie miezd, dôchodkov a štipendií. Bude sa tiež usilovať o obnovenie dôvery investorov, podporovať podnikanie a vytváranie pracovných miest.

Poslanci ukrajinského parlamentu zvolili dnes za dočasného prezidenta Ukrajiny súčasného predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova, popredného predstaviteľa strany expremiérky Julie Tymošenkovej. Turčynov (49) prevzal právomoci hlavy štátu namiesto zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý sa od úteku z Kyjeva zdržiava na neznámom mieste.

 

Minister financií USA vyzval Ukrajinu na skoré rozhovory o pomoci od MMF 
 

Americký minister financií Jack Lew vyzval dnes Ukrajinu, aby začala s Medzinárodným menovým fondom (MMF) rozhovory o balíku pomoci čo najskôr po tom, ako vznikne prechodná vláda v Kyjeve. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lew hovoril s doterajším ukrajinským opozičným lídrom Arsenijom Jaceňukom počas návratu do Washingtonu zo zasadnutia skupiny G20 v Sydney, ktorého účastníci všeobecne podporili balík ekonomickej pomoci pod záštitou MMF, uviedol predstaviteľ rezortu financií USA.

Spojené štáty sú spoločne s európskymi krajinami a ďalšími členmi medzinárodného spoločenstva pripravené doplniť program MMF, aby sa stlmil vplyv reforiem na Ukrajincov s nízkymi príjmami, dodal predstaviteľ, ktorého citoval Reuters.

Dočasné vedenie Ukrajiny v nedeľu prisľúbilo vrátiť krajinu späť na cestu európskej integrácie po tom, ako parlament po neutíchajúcich protivládnych protestoch zosadil prezidenta Viktora Jaunkovyča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu