Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Holandsku nedodržiavajú zákaz predaja marihuany turistom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

AMSTERDAM - Až 85 percent holandských coffee shopov stále umožňuje turistom zakúpiť si marihuanu, a to napriek celoštátnemu zákazu predaja tzv. mäkkých drog osobám, ktoré nie sú obyvateľmi krajiny. Vyplýva to z odbornej štúdie výskumníčky Nicole Maalstéovej z Tilburskej univerzity (TiU).

Ako dnes informoval spravodajský portál Dutch News, výskum dokázal, že väčšina miestnych úradov síce daný zákaz zahrnula do svojich smerníc, nerobia však nič pre to, aby sa dodržiaval v praxi. Cudzinci nemajú oficiálne povolený vstup do coffee shopov v 23 zo 103 samosprávnych obvodoch, najmä na juhu Holandska.

Väčšina miestnych úradov nedbá o dodržiavanie zákazu, pretože predaj marihuany osobám zo zahraničia nespôsobuje žiadne problémy. "Tento zákon prijal Haag so zámerom znížiť drogovú turistiku v pohraničných oblastiach a každý miestny úrad ho musí akceptovať," uviedol hovorca Kresťanskodemokratickej strany (CDA).

Holandskí zákonodarcovia budú dnes prerokúvať oficiálnu politiku zameranú voči coffee shopom. Rozprava sa bude týkať aj požiadaviek niektorých miestnych úradov, ktoré chcú získať právne povolenie na experimentálnu produkciu marihuany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu