Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Senzor spustil poplach v podzemnom úložisku jadrového odpadu

Waste Isolation Pilot Plant
Waste Isolation Pilot Plant (Zdroj: SITA)

CARLSBAD - Senzor v podzemnom úložisku jadrového odpadu v americkom štáte Nové Mexiko zaregistroval cez víkend nadmernú intenzitu žiarenia. Žiadni jeho pracovníci však neboli žiareniu vystavení a pre obyvateľov nehrozí nijaké riziko, uviedla v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo energetiky USA.

Senzor monitorujúci vzduch v úložisku Waste Isolation Pilot Plant (WIPP) spustil poplach v piatok o 23.30 h miestneho času. Vetrací systém sa automaticky prepol do režimu filtrácie, aby sa zabránilo výmene vzduchu s povrchom.

Zdroj zvýšených radiačných hodnôt sa stále nepodarilo vypátrať, takže sa uvažuje o vyslaní inšpekčných tímov do podzemia.

Podľa ministerstva energetiky ide o prvý takýto incident od otvorenia tohto zariadenia v roku 1999, ktoré sa nachádza v hĺbke 655 metrov. Do WIPP sa priváža tzv. transuránny odpad, ako sú vyradené stroje, oblečenie a ďalšie materiály kontaminované plutóniom alebo inými rádioizotopmi ťažšími ako urán. V USA ide o osobitnú kategóriu odpadu. Odpad prepravený z jadrových laboratórií a skladísk zbraní z celých USA sa následne ukladá v sudoch v podzemných soľných vrstvách.

V čase poplachu neboli žiadni pracovníci pod zemou a zasiahnutý žiarením nebol ani nikto zo 139 zamestnancov pracujúcich nad zemou.

Do WIPP sa navyše od začiatku februára nedováža  odpad. Príčinou je požiar auta prevážajúceho soľ v podzemí, v dôsledku ktorého sa niekoľko pracovníkov nadýchalo dymu. Úložisko v Novom Mexiku zvyčajne pojme až 6000 metrov kubických rádioaktívneho odpadu za rok a zamestnáva viac ako 800 pracovníkov. Jeho kapacita by mala stačiť do roku 2030.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu