Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový cestný zákon v Česku účinne postihuje nedisciplinovaných vodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vlani v januári začal platiť v Českej republike nový cestný zákon, ktorý ukončil výhovorky na osobu blízku (za volantom). Internetová stránka ČT24 pripomína, že keď teraz niekoho zachytia kamery pri prekročení povolenej rýchlosti, polícia už nemusí dokazovať, kto skutočne riadil vozidlo.

Pokutu platí jeho majiteľ - v takom prípade sa však vyhne udeleniu trestných bodov. Ďalej šoférovať môžu aj tí, ktorí opakovane porušujú pravidlá, čo je vlastne obchádzanie bodového systému. Ministerstvo dopravy v tom nevidí problém a zmeny v systéme teraz neplánuje.

Priestupky, ktoré vo veľkých mestách zaznamenávajú kamery, zvyčajne končia nasledujúcim oznámením: Niekto išiel vaším autom veľmi rýchlo, zaplaťte. V oznámení sa vôbec nehovorí o pokute, ale o určenej sume. Kto zaplatí včas, trestné body nedostane.

Ministerstvo dopravy hodnotí zmeny pozitívne - výhovorky na osobu blízku boli veľmi časté, čo sa vďaka novému zákonu podarilo odstrániť. Ministerstvo chce napriek tomu v tomto roku podrobne analyzovať zmeny.

Nové pravidlá vyhovujú aj obciam - do ich rozpočtov prinášajú stovky tisíc korún navyše. V Zlíne, Ostrave či Olomouci zaplatili ľudia v roku 2012 len 15 až 20 percent pokút, vlani však miera výberu stúpla na 80 percent. V Českých Budějoviciach sa predtým platilo 65 percent pokút, vlani výber súm dosiahol 99 percent.

Ak však riešia policajti priestupok na mieste, potom hrozí pokuta i trestné body. Po dosiahnutí ich určitého počtu potom prichádza vodič na istý čas o vodičský preukaz. Podľa šéfa dopravnej polície Tomáša Lercha by kamery mali byť len doplnkom činnosti jeho ľudí. Najmä vo veľkých mestách sa však vodiči oveľa častejšie stretávajú s kamerou než s cestnou dopravnou hliadkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu