Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česká armáda rozdáva vojakom novú bibliu: Obstojí aj v drsných podmienkach

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Českí vojaci si so sebou na zahraničné misie môžu nabudúce vziať nové a odolnejšie vydanie biblie. Armáda nakúpila 4000 kvalitnejších a teda aj nákladnejších výtlačkov, pretože lepšie obstoja v náročných podmienkach vojenského života. Väzba biblie je z pevnejšieho plátna a knihu možno "uzamknúť zipsom", uvádza spravodajský server iDNES.cz.

Kým armáda v minulosti používala obyčajné biblie, tentoraz sa ministerstvo obrany rozhodlo objednať odolnejšie a aj o čosi nákladnejšie vydanie.

Podľa armádneho kaplána Pavla Rumla musí vojenská biblia vydržať viac než bežné knihy. Vojaci si ju totiž vozia na zahraničné misie, kde je náročnejšie prostredie. Kaplán dodal, že obvyklé výtlačky Biblie tam jednoducho nevydržia.

Väzba novej biblie je preto z pevnejšieho plátna, ktoré sa používa aj pri výrobe poľných uniforiem. Knihu je možné uzavrieť zipsom, aby sa jej stránky nepoškodili. Na čelnej strane má českú vlajku a suchý zips, na ktorý si vojaci môžu prilepiť svoju menovku či znak jednotky. Biblia má 1500 strán a malý formát, vojde sa teda aj do kapsy vojenskej uniformy.

Bibliu neprideľujú vojakom automaticky. Dostanú ju na vyžiadanie a po ukončení vojenskej služby si ju môžu nechať. Záujem o biblie je údajne medzi vojakmi veľký.

Ruml si to vysvetľuje tak, že vojaci sú často vysielaní do oblastí, kde má náboženstvo veľký spoločenský význam, hoci to nemusí byť vždy kresťanstvo. Napríklad obyvatelia moslimských štátov vnímajú veriacich kresťanov inak než ateistov - s tým, že je niekto neveriaci, sa vyrovnávajú horšie, dodal kaplán. Navyše, poznanie obsahu biblie patrí k všeobecnej znalosti prostredia, z ktorého vojaci pochádzajú.

Štyritisíc nových biblií kúpila armáda za celkovú sumu 1,8 milióna českých korún. Jeden výtlačok teda vyšiel na 450 korún, čo je o 150 korún viac, než cena najlacnejšej biblie dostupnej na českom trhu.

Podľa hlavného armádneho kaplána Jana Kozlera je však nákup odolnejšieho vydania biblie ekonomickejší, pretože bežné vydania, ktoré armáda nakupovala v minulosti, sa veľmi rýchlo opotrebovali, informoval web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu