Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Strednú časť Nového Zélandu zasiahlo zemetrasenie, hlásené sú len menšie škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo dnes popoludní miestneho času juh novozélandského Severného ostrova a sever Južného ostrova. Pocítili ho aj obyvatelia hlavného mesta Wellington, zatiaľ však neboli hlásené žiadne zranenia a aj škody sú väčšinou malé, uviedla agentúra Reuters.

Približne minútu trvajúce otrasy postihli o 15.52 h miestneho času prevažne vidiecky región Wairarapa, ležiaci okolo 120 kilometrov severovýchodne od Wellingtonu, informoval novozélandský inštitút GNS Science. Otrasy podľa neho vznikli v hĺbke 50 kilometrov, Americký geofyzikálny inštitút (USGS) uvádza 28 kilometrov.

Hovorca riaditeľstva austrálskej polície pre agentúru Reuters povedal, že najväčšie škody sú v regióne Wairarapa. Ide najmä o poškodené domy, predovšetkým zrútené komíny, rozbité okná a popadané predmety v interiéroch. Na mnohé cesty v oblasti popadali kamene alebo sa zosunula pôda, ale podľa dostupných informácií škody celkovo nie sú veľké.

Po hlavnom otrase bolo zaznamenaných viac ako desať dotrasov s magnitúdou do 4,5. Na letisku vo Wellingtone sa zrútil veľký model orla zaveseného na strope, ktorý tam bol umiestnený na propagáciu filmu o Hobitoch. Pri tomto incidente nebol nikto zranený. Väčšina úradov a firiem v postihnutej oblasti bola zatvorená z dôvodu štátneho sviatku.

Regiónom Wairarapa otriasli v auguste a septembri 2013 zemetrasenia s magnitúdou 6,9 a 6,5. Spôsobili len malé poškodenie budov a infraštruktúry, niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

Nový Zéland sa nachádza na rozhraní Pacifickej a Austrálskej tektonickej dosky a ročne tam zaznamenajú viac ako 14.000 zemetrasení.

Vo februári 2011 zasiahlo mesto Christchurch na Južnom ostrove zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 189 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu