Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Väzeň žije 45 rokov na prahu smrti: Je najdlhšie chodiaca mŕtvola!

Hakamada Iwao Zobraziť galériu (2)
Hakamada Iwao (Zdroj: news.com.au)

TOKIO - Hakamada Iwao (77) je odsúdený na trest smrti už dlhých 45 rokov, z ktorých 30 strávil na samotke. Bývalý boxer mal zavraždiť štyroch ľudí, ale deň kedy bude jeho život predhodený vyššej spravodlivosti, je vo hviezdach. Trestanci v celách smrti v Japonsku totiž netušia, kedy príde ich čas.

Podľa Amnesty International je Hakamada Iwao pravdepodobne nevinný, pretože priznanie k vražde mal urobiť iba po dlhom bití. Polícia ho podľa jej informácií vypočúvala až 14 hodín denne tri týždne bez prítomnosti právnika. Jeden z predsedajúcich sudcov navyše odstúpil čoskoro po vynesení rozsudku a verejne sa vyjadril, že protiprávne odsúdenie nevinného človeka je priveľa na jeho svedomie.

Hakamada sa má tento týždeň dozvedieť, či súd bude pokračovať s obnovou konania. To by bola jeho posledná šanca, ako byť uznaný nevinným. Ak sa aj táto šanca stratí v nenávratne, kedykoľvek ho môžu vziať z cely a obesiť. Amnesty International sa obáva aj o jeho duševný stav spôsobený neistotou, kedy má prísť k poprave, ktorá je neznesiteľná.

A zatiaľ čo si niektorí ľudia spájajú cely smrti najmä s Texasom alebo Stredným východom, na Áziu a Tichomorie v ​​skutočnosti pripadá najvyšší počet popráv na svete. V tomto smere jednoznačne vedie Čína, India, Japonsko, ale aj Pakistan. V týchto krajinách však rýchlu smrť nespôsobuje injekcia, ale býva uprednosňované skôr obesenie, popravčia čata alebo aj sťatie či ukrižovanie.

Hakamada Iwao  v mladosti.
Zobraziť galériu (2)
Hakamada Iwao v mladosti.  (Zdroj: int)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu