Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čierny víkend v Tatrách: Po tragédii na Rysoch našli telo nezvestného Andrzeja (†17)!

Andrzej zrejme precenil svoje sily Zobraziť galériu (2)
Andrzej zrejme precenil svoje sily (Zdroj: topr, zakopaneonline.pl)

VYSOKÉ TATRY - Ťažké zranenia a dve obete. To je smutná bilancia z Vysokých Tatier, ktoré počas mrazivého víkendu poznačila séria nešťastí. Tragickou smrťou skončil výstup na Rysy aj pešia túra len 17-ročného Andrzeja zo Zakopaného. Jeho nehybné telo po takmer 24 hodinách našli na chodníku v oblasti horského masívu Giewont.

Andrzej z poľského Zakopaného, ktorý bol podľa miestnych skúseným horolezcom, sa v sobotu ráno vybral na túru do Tatier. Rodine však presné miesto, kde sa bude zdržovať, neprezradil. Až keď sa ani v noci nevracal domov, príbuzní jeho nezvestnosť nahlásili na polícii a tá zalarmovala horských záchranárov. Po tínedžerovi hneď v noci spustili pátranie, do ktorého sa zapojilo asi 20 dobrovoľných záchranárov.

V hľadaní pokračovali aj v nedeľu ráno, no keďže v Tatrách počas víkendu panovali veľmi náročné podmienky, šanca, že chlapca nájdu živého sa každou hodinou rapídne znižovala. Pátraciu akciu komplikoval vietor aj sneh, teplota klesala na mínus 5 stupňov a viditeľnosť bola takmer nulová. Malá iskrička nádeje všetkým svitla vo chvíli, keď v oblasti Kościeliskej doliny zachytili signál chlapcovho mobilu. Ani tam však po ňom nebolo ani stopy.

Horskí záchranári počas pátrania zverejnili Andrzjeovu fotografiu.
Zobraziť galériu (2)
Horskí záchranári počas pátrania zverejnili Andrzjeovu fotografiu.  (Zdroj: topr)

Pátranie ukončil až smutný nález v nedeľu večer. V oblasti horského masívu Giewont v poľských Západných Tatrách objavili Andrzejovo nehybné telo. Informovalo o tom poľské rádio RMF FM. Chodník, na ktorom mŕtvy tínedžer ležal, býva podľa rádia Krakow počas zimy uzavretý. Za posledné roky ho totiž poznačilo už niekoľko nešťastí.

Smrť Andreja je súčasťou sérií nehôd, ktoré sa počas víkendu odohrali vo Vysokých Tatrách. Zo Svinice, vrchu na hranici Poľska a Slovenska, spadli v sobotu dvaja turisti. Ženu vo vážnom stave previezli do nemocnice, muž utrpel silné pomliaždeniny. Tragickejšie skončil výstup skupiny turistov na Rysy, ktorý jeden z nich neprežil. Muž sa počas výstupu zrejme šmykol a  zrútil sa do niekoľko sto metrov hlbokej rokliny. Pri páde stiahol so sebou aj dvoch kamarátov, tí sa však stihli zachytiť čakanmi. Nešťastiu pravdepodobne prispela zlá výstroj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu