Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Britskí vojaci mali v Iraku systematicky zneužívať civilistov, vláda to odmieta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská vláda absolútne odmieta tvrdenia o systematickom zneužívaní a mučení páchanom britskými vojakmi na civilistoch v Iraku. Pre televíziu Sky News to v nedeľu povedal minister zahraničných vecí William Hague v reakcii na vyšetrovanie stoviek obvinení, ktoré má začať Medzinárodný trestný súd (ICC).

Európske centrum pre ústavné práva so sídlom v Berlíne a britská advokátska kancelária Public Interest Lawyers (PIL) poslali ICC dokumentáciu obsahujúcu obvinenia z viac ako 1000 prípadov mučenia irackých civilistov a 200 prípadov nezákonných popráv, z ktorých sa mnohé uskutočnili vo väzení.

Obe organizácie zverejnia podrobnejšie informácie v utorok v Londýne. "Toto je historický okamih. ICC ešte nikdy nevyšetrovalo Spojené kráľovstvo. Existujú jasné dôkazy, vedúce priamo k špičkám..., " povedal pre Sky News advokát z PIL Phil Shiner.

Šéf britskej diplomacie však uvedené obvinenia dôrazne odmieta. "Britské ozbrojené sily dodržiavajú vysoké štandardy, sú to najlepšie ozbrojené sily na svete," vyhlásil Hague. Pripustil, že k určitým zlyhaniam došlo, ale tieto prípady sa vyšetrili alebo sa vyšetrujú a nevyžadujú si zapojenie Medzinárodného trestného súdu.

Britská vláda zriadila orgán, ktorý vyšetruje obvinenia zo zneužívania irackých civilistov britskými vojakmi v rokoch 2003-2009. Vedie ho penzionovaný detektív a svoju prácu má dokončiť do konca roka 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu