Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Všetkých 52 pasažierov vedeckej lode už previezli na ľadoborec

Všetkých 52 pasažierov vedeckej lode už previezli na ľadoborec
Všetkých 52 pasažierov vedeckej lode už previezli na ľadoborec (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Všetkých 52 pasažierov z ruskej výskumnej lode Akademik Šokaľskij, ktorá je už viac než týždeň uväznená medzi kryhami v Antarktíde, prepravil dnes čínsky vrtuľník do bezpečia na austrálsky ľadoborec Aurora Australis.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti o tom informoval Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA), ktorý záchrannú operáciu koordinuje.

Ruské výskumné plavidlo uviazlo v hrubom ľade 24. decembra približne 100 námorných míľ východne od francúzskej základne Dumont d'Urville, nachádzajúcej sa južne od austrálskeho štátu Tasmánia. Loď s 22 členmi posádky a 52 pasažiermi, z ktorých mnohí sú vedci, vyplávala 28. novembra z Nového Zélandu. Vydala sa po stopách antarktickej expedície austrálskeho výskumníka Douglasa Mawsona z rokov 1911-13.

Previezť pasažierov na austrálsky ľadoborec umožnil na päťkrát vrtuľník z neďalekej čínskej lode Xue Long. Evakuáciu vrtuľníkom umožnilo zlepšenie počasia, ktoré takémuto spôsobu prevozu cestujúcich doteraz bránilo.

Dvadsaťdvačlenná posádka lode zostáva na palube s tým, že bude čakať na oteplenie a vyslobodenie plavidla z ľadu a následné pokračovanie v plánovanej trase pod vedením vedúceho expedície Chrisa Turneya.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu