Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína v roku 2015 otvorí vysokorýchlostnú železnicu vedúcu k hraniciam s KĽDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čína na budúci rok uvedie do prevádzky novú vysokorýchlostnú železnicu, ktorá bude viesť až k hraniciam so Severnou Kóreou. Ide o znak záujmu Pekingu o upevnenie obchodných a ekonomických vzťahov s izolovaným Pchjongjangom, oznámili dnes štátne médiá, ktoré citovala agentúra Reuters.

Železnica, ktorú budujú od roku 2010, sa bude vinúť 207 kilometrov z mesta Šen-jang do mesta Tan-tung ležiaceho na brehu hraničnej rieky Ja-lu, po kórejsky Amrokkang. Trasa skráti cestu vlakom z tri a pol na jednu hodinu. Cez Tan-tung prechádza až 80 percent tovaru medzi Čínou a Severnou Kóreou.

Peking podporuje rozvoj trojice špeciálnych severokórejských priemyselných oblastí s cieľom získania výhodnej pracovnej sily a chce, aby mal Pchongjang úžitok zo svojej ekonomickej reformy. Verejne však stále kritizuje jeho program jadrových zbraní.

Čína zosilnila kontrolu prichádzajúcich aj odchádzajúcich zásielok do KĽDR po tom, ako krajina vlani uskutočnila svoj tretí jadrový test. Úplné prerušenie stykov s Pchjongjangom však nehodlá z obáv, že by štát mohol skolabovať. Peking okrem výstavby rýchlotrate modernizuje i celkovú infraštruktúru na svojej strane hranice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu