Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Colorado sa pripravuje na marihuanu: Už čoskoro budú fajčiť legálne aj Američania

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LOS ANGELES - Úrady v americkom meste Denver vydali dnes prvé povolenia na prevádzku obchodov s marihuanou v USA. Licenciu získalo osem predajní, 30 pestovateľských zariadení a štyri spoločnosti zaoberajúce sa výrobou produktov z tejto drogy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na denník Denver Post.

Na základe iniciatívy odobrenej minulý rok coloradskými voličmi v referende, oprávnené obchody budú môcť spustiť predaj marihuany už 1. januára. Drogu si však budú môcť zakúpiť iba osoby, ktoré dosiahli vek 21 rokov po predložení platného občianskeho preukazu. Colorado sa tak stane prvým štátom USA, ktorý túto drogu legálne sprístupní verejnosti.

V ostatných amerických štátoch je marihuana legálne dostupná iba pre pacientov na lekársky predpis. V Colorade bolo síce používanie a prechovávanie obmedzeného množstva marihuany legálne od vlaňajška, od januára sa však hornatý štát stane prvým, zákonom plne povoleným trhom s marihuanou na rekreačné účely na svete.

"Máme za sebou veľmi dlhú cestu. Predtým vás polícia zatkla za to, že ste v ruke držali joint," povedal jeden z držiteľov licencie Shawn Phillips. Napriek tomu, že juhoamerický Uruguaj 10. decembra ako prvý legalizoval predaj, pestovanie a distribúciu marihuany, opatrenie nadobudne platnosť až v apríli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu